Partizan svestan svojih aduta i limita uoči ključne bitke za Ligu Evrope 1Foto: STARSPORT

„Parni valjak“ ne vozi punom brzinom kvalifikacije za Ligu Evrope, ali je i takav sa smenjenim trenerom Miroslavom Đukićem dogurao do pretposlednje stanice, a sa novim šefom struke Zoranom Mirkovićem ušao u predvorje UEFA takmičenja, gde posle pet pobeda u šest mečeva Partizan čekaju najkrupniji zalogaj od starta ove sezone – Bešiktaš i ništa manje teško breme sopstvenih slabosti, viđenih u oba dobijena duela sa Nordsjelandom.

Danska ekipa nije izbačena slučajno, pukom srećom ili uz tuđu pomoć, niti je to realno kada se neko dobije ukupnim rezultatom 5:3, a od toga većina kobnih šuteva bude „ispaljeno“ iz uigranih prekida, ali je čak i Mirković u noći osvajanja novih UEFA bodova imao potrebu da s javnošću podeli zabrinutost zbog crnih rupa u Partizanovoj igri, kako je nazvao povremene drastične padove pažnje u defanzivi, kreativne krize u pravljenju akcija i gubljenje daha. Kao što je to bio slučaj u poslednjih 20-ak minuta revanša, kada su gosti prema sopstvenom priznanju sačekali očekivani fizički pad domaćina i jako ga napali u, srećom neuspelom, pokušaju da naprave preokret.

– Ne računajući slabiji ulazak u meč i rano primljen gol, prvih sat vremena odigrali smo sasvim dobro, a onda se malo opustili i pali na polju snage. Ne smemo to da dozvoljavamo sebi, pogotovo ne protiv rivala kakav je Bešiktaš – primetio je posle trijumfa od četvrtka vezista Nebojša Kosović.

Za pohvalu je to što su prvi put od aprila crno-beli vezali tri pobede (računajući superligaško slavlje protiv Zemuna), za aplauz je i pomenuta realizacija šansi posle kornera ili slobodnih udaraca, kao i podignut nivo agresivnosti, međutim ne bi valjalo ignorisati znakove pored puta. Pogotovo kada se puca na još šest međunarodnih utakmica i novac iz bogatog nagradnog fonda UEFA.

– Uradili smo što smo želeli, pobedili nezgodnu i fizički spremnu, čiji mladi prvotimci igraju dobar fudbal. igraju dobar fudbal. Sada ćemo dati sve od sebe da uđemo u Ligu Evrope, mada nas žreb nas nije pomilovao.

Ni prvi golman Vladimir Stojković ne negira manjkavosti u Partizanovom fudbalu, ali veruje u pobedivost rivala iz Istanbula, što je pokazala pobeda potcenjenog austrijskog LASK-a u drugom meču.

– Bilo je stresno protiv ofanzivnih Danaca, ali uspeli smo da u tih sat vremena revanša iskoristimo naš kvalitet i osiguramo prolaz, dok je Bešiktaš morao više da se pomuči za prolaz, pre svega u izgubljenom revanšu. Čekaju nas dva velika meča i ranjivi Turci. Poradili smo na defanzivi, vratili samopouzdanje i poradili na još dosta stvari, jer želimo dalje u Evropi i bolje u prvenstvu – zvuči kao oprezni optimista iskusni čuvar mreže, čija je velika nada da će makar jedna od dve ključne evropske bitke vratiti navijače na redovno poluprazne tribine.

Višestruki asistent i strelac Marko Janković ne krije lično „divljenje“ za veoma mlad a fudbalski već „mator“ sastav Nordsjelanda i strah od ishoda posle ranog vođstva gostiju, baš kao što na kraju balade ne taji veru u ponovni plasman u LE.

– Imamo primer od prošlog leta i duel sa još jednom fudbalskom veličinom Olimpijakosom. Jeste da je bilo gusto i da nismo prošli, ali videlo se da možemo da igramo sa Pirejcima. Daleko od toga da ćemo se predati. Plus, prva utakmica je u Beogradu, a tradicija pokazuje da je Partizan u grupnu fazu UEFA takmičenja uglavnom prolazio posle revanša u gostima. Daćemo sve od sebe, pa kako ispadne – poručuje igrač sredine terena u selekciji Crne Gore, koji bi do kraja meseca mogao da napusti Partizan i Srbiju.

Za Bešiktaš od 700 do 5.000 dinara

Dan posle prolaska Nordsjelanda iz Partizana su pustili u prodaju karte za prvi meč sa Bešiktašem, sledećeg četvrtka u Humskoj (20.30). Za početak putem Tiketlajna, a od ponedeljka biće moguće nabaviti ih i na blagajnama stadiona, po ceni od 700 (Jug/Sever), 1.000 (bočki delovi Istoka i Zapada), 1.500 (centralni delovi tih tribina) i 5.000 dinara (lože). Važna novina je da će biti moguć ulaz sa sezonskim ulaznicama, koje su još u ponudi i biće sve

Odložen meč sa Radom

Po uzoru na Crvenu zvezdu, čiji je meč petog kola Superlige sa Napretkom odložen zbog duže pripreme za duel sa Salcburgom sledećeg utorka i „opšteg dobra srpskog fudbala“, Partizan je iz istih razloga tražio i dobio dozvolu rivala i Zajednice klubova SLS da preskoči generalnu probu za Bešiktaš (23. avgust), tj nedeljni susret sa Radom. Reč je o lošoj, ali ustaljenoj praksi u našem prvenstvu, bez obzira što bi timovi koji igraju u Evropi trebalo da budu fizički spremni i dobro kadrovski pokriveni za dupli nedeljni takmičarski program. Kao svuda u svetu.

Fizička sprema velika briga

Prošli ili ne prošli Bešiktaš, u Partizanu moraju ozbiljno i odmah da se pozabave pitanjem fizičke (ne)sremnosti igrača. Dvojac kondicionih trenera Miša Filipović – Aleksandar Tomić nije od juče ni bilo ko u svom poslu, ali ono što smo do sada videli od trčanja crno-belih ove sezone nikako im ne ide u prilog. Da je prvenstvo u punom jeku, a Pantić i društvo uveliko igraju grupnu fazu Lige Evrope, pa i da se razume to što im je obično duša u nosu već na polovini drugog poluvremena, ovako je za veliku brigu i brzu reakciju činjenica da izabranici Zorana Mirkovića nemaju snage za jurnjavu, uklizavanje i skakanje posle sat vremena, kada mnogi protivnici zadaju ključne udarce. Pa trener Nordsjelenda Kasper Hjumland otkrije da je jedan od oslonaca njegove taktike za revanš bio „očekivan umor Partizana u poslednjih 20 minuta“. NJegovi klinci nisu to iskoristili, ali možda hoće stariji asovi Bešiktaša, pa i domaći rivali tima iz Humske.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari