Partizan traži odlaganje plej-ofa 1Foto: BETA/BRANISLAV BOZIC/MO)

Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srbije, izjavio je da će sva sportska dešavanja u Srbiji koja se odigravaju u zatvorenom prostoru biti bez prisustva publike. Na fudbalskim utakmicama, odnosno na otvorenom, prisustvo navijača biće dozvoljeno.

To ukratko znači da će košarkaši Partizana 17. marta u 20.30 igrati pred praznim tribinama protiv Uniksa u četvrtfinalu Evrokupa. Takođe, Zvezda će u ponedeljak u ABA ligi igrati bez navijača protiv Zadra, kao i sledeće nedelje protiv Armanija. I polufinala ABA lige, u kojima će igrati crveno i crno-beli, u dvoranama „Aleksandar Nikolić“ i „Štark“ areni biće sa praznim tribinama.

Nešto ranije crnogorski ministar zdravlja Kenan Hrapović, izjavio je da će se zbog prevencije svi domaći i međunarodni sportski događaji u Crnoj Gori održavati bez prisustva publike. To se odnosi i na mečeve polufinala plej-ofa ABA lige, koji treba da počne 27. marta u kojima će Budućnost dočekati Crvenu zvezdu u seriji u kojoj ima prednost domaćeg terena. Isto će važiti i za Mornar iz Bara, ukoliko se kvalifikuje u plej-of i kao četvrti se sastane sa Partizanom.

U Crnoj Gori publike neće biti na kvalifikacionom turniru košarkašica za Olimpijske igre u Tokiju, susretu tamošnjih rukometašica sa Mađarskom u kvalifikacijama za EP, rukometašica Budućnosti protiv Ejbjerga u četvrtfinalu Lige šampiona, vaterpolista Crne Gore i Hrvatske u četvrtfinalu Svetske lige, prijateljskih utakmica fudbalera protiv Letonije i Luksemburga…

Predsednik Košarkaškog kluba Partizan Ostoja Mijailović tim povodom oglasio se saopštenjem u kome se navodi da će klub predložiti odlaganje početka plej-ofa ABA lige za početak ili sredinu aprila, do kada bi toplije vreme i preduzete zdravstvene mere država regiona, učinile svoje. Ako odlaganje nije moguće, onda bi stanje na tabeli nakon regularnog dela takmičenja trebalo proglasiti konačnim, predlažu iz KK Partizan.

„Suština sporta, tako i košarke, je igra pred navijačima, a u današnje tržišno vreme i zarada svih klubova od prihoda od ulaznica, pogotovo klubu sa godinama najvećom posetom. Verujemo da će i ostali učesnici plej-ofa, kao i menadžment ABA, podržati ovaj predlog koji je u interesu igrača, trenera, navijača, klubova i ABA lige. U suprotnom, ako zbog više sile odlaganje nije moguće, kao 1999. godine, u cilju zaštite zdravlja svih aktera, posebno igrača, ali i regularnosti lige, stanje na tabeli nakon regularnog dela takmičenja bi trebalo proglasiti konačnim“, navodi se u saopštenju koje je potpisao Ostoja Mijailović.

Saopštenjem je na predlog reagovala i KK Crvena zvezda.

„Bez namere da kao klub bilo šta prejudiciramo, sve predloge da se u slučaju nemogućnosti odigravanja bilo kog takmičenja u narednom periodu ili takozvane „više sile“ trenutni plasman u ABA ligi proglasi i konačnim, smatramo izuzetno neozbiljnim jer je KK Crvena zvezda mts kao jedini učesnik iz regiona u Evroligi bio u novom režimu takmičenja pod neuporedivo većim opterećenjem u odnosu na ostale klubove“, kaže se, između ostalog u saopštenju.

Odlučuje Skupština ABA lige

Odluku o pomeranju i odlaganju kalendara može da donese samo skupština lige, koja je zakazana za petak, 13. mart i Partizan će i zvanično izaći sa svojim predlozima. U sadašnjem kalendaru ABA postoji opcija da se početak pomeri za sedam dana ako se neki od klubova učesnika plasira u finale Evrokupa ili plej-of Evrolige.

Problem sa pomeranjem početka plej-ofa jeste taj što bi onda morala da se pomeri i Superliga Srbije, što bi, opet, moglo da utiče na predolimpijski kvalifikacioni turnir u junu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari