Partizan u agoniji, doživeo četvrti poraz u nizu; Nanali tragičar, Valensija slavila u produžetku 1Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Večeras je definitivno potvrđeno da su košarkaši Partizana u rezultatskoj i igračkoj krizi. U 11. kolu Evrolige, pred svojim navijačima u Beogradskoj areni, doživeli su četvrti poraz u nizu, a treći u najelitnijem rangu. Valensija je slavila u produžetku, vešto eksploatišući brojne defanzivne propuste crno-belih – 96:100.

Teško je uopšte racionalno objasniti kakve je sve propuste Partizan večeras napravio, pre svega u odbrani.

Možda je prikazano u dodatnih pet minuta najilustrativniji presek stanja, s obzirom na primljenih 16 poena, od kojih je većina bila produkt napada Valensije koje je rutniski završavala, kao na treningu.

Ili bi pas išao na niski post, odakle bi Rivero (22p, 6sk), odnosno Dubljević (8p) kreirali, tražeći saigrača u najpovoljnijoj poziciji, usled pritiska na loptu, a onda bi dobrim protokom košarkaši Valensije pronalazili najraspoloženijeg beka u šutu sa distance. Večeras je to u dodantih pet minuta bio Lopez-Arostegi (17p, 4as).

Druga opcija, ispostaviće se, bio je omaleni plej Džered Harper (14p, 5as), koji je u prelominm trenucima, u poslednja dva minuta produžetka, iskažnjavao svako preuzimanje od strane Matijasa Lesora (22p, 10sk).

I uprkos svemu, Partizan je kod rezultata 96:98 imao priliku da se na 11 sekundi izbori barem za novi produžetak, međutim, Nanali je bio toliko neoprezan da mu je protivnik izbio loptu iz ruke u driblingu. Odmah je napravljen faul, međutim, pomenuti Harper je pogodio oba bacanja i više nije bilo ni prostora  a ni vremena da se „izvade fleke“.

Jesu crno-beli u poslednje vreme optrećeni povredama; večeras je Matijas Lesor odlučio da pomogne saigračima, iako rovit, ali Alena Smailagića nije bilo zbog problema sa prstom desne ruke.

Uprkos tome, za jedan tim u kojem su nosioci igre vrlo iskusni, čak i za evroligaški nivo, broj napravljenih propusta, serije izgubljenih lopti bez razloga i konkretnih povoda, ne bi mogli da budu prevedeni na razuman način sve i da ekipu vodi stručnjak daleko blažeg temperamenta u odnosu na Željka Obradovića.

Da će meč biti napet i protkan propustima moglo se naslutiti već u prvoj četvrtini, u kojoj su centri Valensije, posebno Rivero, ostvarili šest ofanzivnih skokova.

U tom intervalu, domaćin je rezultatski zaostajao svega posed ili dva oslonjen na šutersko raspoloženje Madara (postigao osam od uvodnih 11 poena).

Odbrane nije bilo ni u obrisima; za uvodnih deset minuta, crno-beli su odbranili svega četiri napada gostiju. Ponovo je izostala igra u tranziciji; u pozicioniom napadima prečesto je forsiran centralni „pik“ preko Lesora, što je bilo iznuđeno rešenje jer u drugoj i trećoj deonici Partizan gotovo ništa nije mogao da pogodi (ukupno tri trojke).

Simptomatično već, Panter se napadački izgubio u duelima sa stamenim i fizički snažnim igračima Valensije. Tek u tragovima, Nanali (15p, 3as) je ofanzivno pružao podršku Lesoru, međutim, Francuz je bio jedini koji je napadački delovao dominantno i sposobno da napravi prevagu.

Čak i kada se Panter probudio u trećoj deonici (19 poena ukupno), upisavši prve poene pogotkom za tri iz nebuha, i kada je prednost iznosila sedam razlike (52:45) crno-beli su neobjašnjivim propustima vraćali rivala u igru.

Upravo u tom intervalu vezali su tri prodate lopte koje je Valensija iskoristila da u igra na otvorenom terenu pogocima smanji razliku na jedan posed.

Identičan scenario viđen je već u uvodnim sekvencama poslednje doenice. Iako napadački probuđen, Panter je bez razloga prodao dve lopte. Valensija je munjevito vratila prednost na svoju stranu (66:67) koristeći i činjenicu da je Partizan konstantno preuzimao sa peticom što su bekovi koristili da prodorima stvaraju višak i pronalaze najraspoloženijeg u šutu sa distance.

Delovalo je da bi Egzum mogao da izraste u junaka utakmice; sa pet vezanih poena razbudio je navijače, a kada je Panter pogodio za 80:79 na minut do kraja, činilo se da bi gosti mogli da popuste pod pritiskom.

Ipak, ni produktivne sekvence Lesora nisu bile dovoljne, čak je i Džons imao šut za pobedu u regularnom delu, ali je promašio.

Ni momentum, u dodantih pet minuta, nije bio na strani crno-belih. Gosti su sve vreme vodili, Partizan se vraćao realizacijom uslovljenom iznuđenim potezima, međutim, nakon velike greške Nanalija povratka nije bilo.

Samo jedan statistički podatak u vidu 16 ofanzivnih skokova Valensije dovoljan je za zaključak da crno-beli trijumf nisu ni zaslužili.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari