Partizanove šanse za proleće u Evropi: Od unapred otpisanog do kolovođe 1EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Podvig na terenu Kelna prilično je popravio položaj crno-belih u borbi za nokaut rundu Lige konferencije, a sada je bitno biti pravi i u drugom duelu sa nemačkim timom.

Kada je Partizan, pred kraj avgusta, dobio rivale u drugoj sezoni Lige konferencije domaći mediji su vesti iz Niona ispratili konstatacijama tipa „katastrofalan žreb“, „crno-beli nisu imali sreće“, „sreća okrenula leđa klubu iz Humske“… jer je završio u istom košu sa čak dve ekipe iz Liga petice – Nicom i Kelnom, dok je češko Slovacko odmah gurnuto u autsajdersku zonu.

Papirnate šanse za trijumfalan izlazak iz grupe D najmlađeg klupskog takmičenja iz familije Evropske fudbalske federacije dodatno je survavala tadašnja sveukupna agonija crno-belih u Superligi Srbije, gde su toliko zaostajali za Crvenom zvezdom da su ih svi već bili otpisali iz šampionske trke sa braniocem titule (istina, mnogi i danas tako rezonuju).

Takođe, veliki znak pitanja stajao je uz ime Gordana Petrića, jer je bivši igrač i visoki funkcioner kluba sa „tamnije strane“ Topčiderskog brda toliko kratko u trenerskom poslu da je teško bilo pretpostaviti šta sve može i ne može na velikoj sceni strateg nekoliko domaćih niželigaša pre toga i neočekivani naslednik oteranog Ilije Stolice, jer je prvobitno bio dogovoren povratak Sava Miloševića na klupu.

Još kada su Slobodan Urošević i družina remizirali sa Slovackim (3:3) sitno Grobara je moglo da pojmi da će isti momci mesec dana kasnije biti lideri D grupe. Samo najpronicljiviji i najoptimističniji među njima namirisali su još tada veliki preokret, prvo u glavama igrača a onda i u partijama i rezultatima, jer je „parni valjak“ pronašao izlaz iz ćorsokaka posle domaćinovog vođstva od 2:0.

I u beogradskom duelu sa Nicom jureno je vođstvo protivnika, da bi konačnih 1:1 i način na koji su se silni stranci na važnim pozicijama u timu i ostali tukli, nadmurdrivali, trkali… sa učesnikom francuske Lige 1 prizvali čudo prošlog četvrtka. U koje je malo ko verovao, imajući u vidu činjenicu da Kelnu ove sezone dobro ide u Bundesligi, a Partizan redovno pati na gostovanjima u Nemačkoj.

Međutim, kao u rubrici „očekuj neočekivano“, nekada razbijena i demoralisana, a sada dobro složena i uporna, Petrićeva vojska je izvojevala minimalan, ali kao Alpi veliki trijumf na neprijateljskom bunjištu (0:1). Imali su Marković, Diabate, Andrade, Popović, Gomeš, Menig… u nekim momentima više sreće nego pameti, ali i dovoljno šansi da „sravne“ Keln, da bi na kraju zaslužili „brejk“.

I mogućnost da im se 13. oktobra, u Beogradu, ponovnim pozitivnim rezultatom protiv Jarčeva na vidiku ukaže jedno od prvo dva mesta u grupi. To jest, direktan prolazak u osminu finala ili plej-of borba za istu, kao ovog proleća, pod komandom bivšeg trenera Aleksandra Stanojevića. Lako za reći, ali teže za izvesti, jer je prepotentni Keln naučio lekciju pre sedam dana, a ima jake štihove u rukama.

Idealno bi bilo kada bi bila duplirana pobeda, jer bi to Partizan ostavilo na čelu kolone (trenutno ga tu drži skor od 5 bodova) ili makar u ravni sa drugoplasiranom Nicom (5), ukoliko ova opravda ulogu favorita i dobije svoj megdan sa Slovackim (1), dok bi već viđeni pobednik grupe – Keln (4) upao u jamu sopstvenih grandioznih očekivanja.

Naravno. važno je šta će Partizan napraviti i u  5. kolu, sa Nicom na strani (27. oktobar), kao i u 6. meču, protiv Slovackog kod kuće (3. novembar), jer nije isključeno da odluka padne tek u zadnjih 90 minuta. Pa i posle kraja jesenjeg poglavlja Lige konferencije, pod uslovom da kandidati za prva dva mesta budu poravnati, pa budu gledani međusobni skor, gol razlika, veći broj postignutih golova …

Važno je samo izbeći treću poziciju i „fenjer“, jer je Partizan ispao iz Kupa Srbije samo što je ovaj počeo, a u SLS i dalje dosta kaska za Crvenom zvezdom (-5), pa samo evropski uspesi mogu da zacele „rane“ njegovih pristalica.

 

Grupa D

1. kolo

Nica – Keln 1:1

Slovacko – Partizan 3:3

2. kolo

Keln – Slovacko 4:2

Partizan – Nica 0:1

3. kolo

Slovacko – Nica 0:1

Keln – Partizan 0:1

4. kolo (13. oktobar)

Partizan – Keln 18.45

Nica – Slovacko 21.00

5. kolo (27. oktobar)

Nica – Partizan 18.45

Slovacko – Keln 18.45

6. kolo (3. novembar)

Keln – Nica 21.00

Partizan – Slovacko 21.00

Tabela

1. Partizan 5

2. Nica 5

3. Keln 4

4. Slovacko 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari