Partizanovo otrežnjenje u pravom trenutku 1Foto: STARSPORT

Santa Klara nije bauk, ali samo u slučaju dijametralno drugačije igre crno-belih od one u Portugalu

Osam puta od početka sezone „parni valjak“ nije dozvolio rivalima da ga izguraju sa puta, ali su i u Partizanu znali da će se naći neko ko će ih, pre ili kasnije, podsetiti da niko nije nepobediv. I da to što su počistili dosadašnju konkurenciju u prvenstvu, odnosno izbacili Dunajsku Stredu i Soči u borbi za Ligu konferencije nije zato što su najjači, najbolji, najlepši, najpametniji…

Pa, opet, teško da su očekivali da će ih Santa Klara nadigrati u dobrom delu susreta na Azorskim ostrvima i zakomplikovati im projektovan plasman u grupnu fazi Lige konferencije. Ili ga ouzbiljno dovesti u pitanje, zavisi kako ko posmatra 2:1 sa Atlantika.

– Rezultat je realan, nadam se da ćemo biti bolji kod kuće – poenta je komentara trenera Aleksaandra Stanojevića posle prvog poraza srpskog viceprvaka od 17. jula.

Principijelno realan u suočavanju sa istinom, šef stručnog štaba jednog od dva naša preostala predstavnika u Evropi nije hteo da (se) zavarava pričom o zlehudoj sreći ili lošim vremenskim uslovima, pa ni da kuka zbog izostanka bitnog trojca startera, bez obzira što bi (u prvom redu) sa Sašom Zdjelarom odnos snaga na terenu vrlo verovatno izgledao drukčije – makar oko centra.

Vidno iznerviran i razočaran partijom svoje ekipe nije hteo ni da razlaže zbog čega je sve pala na ovom ispitu, jer su dva zicera u jednoj akciji, posle polovljenja rezultatskog minusa, samo podgrejale lažnu nadu u remi velikih očekivanja. Ne zato što je taj pogodak minusa bogzna kakva razlika, jer se i mnogo veće daju poništiti, već zbog toga što je svestan da u ovih 90 minuta previše toga nije valjalo.

Pre svega u defanzivi. Jesu domaćinovi ofanzivci hitriji, fine tehnike i fizički dobro spremljeni, istina je i da bez suvišnog komplikovanja guraju loptu napred, ali nisu majstori svetske klase… pre će biti da su Vujačić, Miljković i Saničanin imali problema sa pregledom igre, tajmingom reakcija, dahom… Čak ni mladi golman Popović nije plenio sigurnošću kao na prošlim utakmicama, mada je vadio kestenje nekoliko puta.

Odbranu je dodatno otežavala problematika para zadnjih veznih; rovitost i nesigurnost Šćekića, njegova neuigranost sa Jojićem, odnosno iznuđena pozicija drugog i pojačane obaveze u ofanzivi, tamo gde je trebalo „pokriti“ Natha.

Izraelac je posebna priča, sa manjkom energije i fudbalom lako čitljivim za evropske čuvare. Ni on ni prinudni, ali za tu vrstu izazova dovoljno iskusni, krilni vezista Holender nisu uradili ništa da pomognu saigračima. Marković, na drugom boku, i špic Gomeš jesu, ali prvi nije mogao sam da probija uz aut liniju ni po sredini, a drugom su nedostajala prava dodavanja da daju smisao njegom besomučnom rvanju i trkanju sa odbranom protivnika.

Ni uvođenje Sume, Lutovca i Terzića nije zarotiralo odnos snaga ili ne dovoljno za rezultatski egal (makar) za revanš. Samo je pojačalo utisak da bi trebalo produžiti klupu sa rezervama, jer ih nema dovoljno dobrih da uvek budu kečevi iz rukava, kao što je to bio slučaj u revanšu sa Sočijem. U finišu letnjeg prelaznog roka, kada se već nije stiglo pre. Jer, Partizan juri grupnu fazu LK i upinje se da prekine domaću dominaciju Crvene zvezde. A, to može biti paralelni maraton.

O. Nikolić

 

Kolubara u intermecu

U pauzi između duela sa Santa Klarom crno-beli idu u Lazarevac, gde ih u nedelju čeka, sve bolja, Kolubara. Posle jednog remija i jednog poraza, tim Dejana Đurđevića vezao je pobede nad Čukaričkim (kod kuće) i Proleterom (na strani), pa dobro raspoložen, jako motivisan i rezultatski neopterećen vreba kiks jedinog superligaškog sastava sa maksimalnim brojem osvojenih bodova.

 

Iliev veruje u evropsku jesen

– Da su nam energija i samopouzdanje bili kao u prošlim utakmicama ispalo bi totalno drugačije. Igrači su ušli u utakmicu sa većim respektom nego što je to trebalo. I pored toga, delovalo mi je da ćemo preokrenuti rezultat. Veliki sam optimista, posebno uz naše navijače, na našem stadionu… Sada kad već znamo ko su Portugalci.

Verujem da je prolaz tu i da ćemo dočekati evropsku jesen. Verujem u ove momke – baš je siguran u konačnu pobedu prvi čovek sportskog sektora Ivica Iliev, uz nadu da će se Saša Zdjelar oporaviti do četvrtka i opet voditi glavnu reč u sečenju rivalskih akcija na sredini terena i povezivanju defanzivaca sa napadom.

 

Ostali rezultati

Šahtjor (K) – Makabi TA 1:2

Rakov – Gent 1:0

KuPS – Union Berlin 0:4

Karabag – Aberdin 1:0

Flora – Šamrok 4:2

Hapoel BŠ – Anortozis 0:0

Lask – Sent Jonston 1:1

Viktorija P. – CSKA (S) 2:0

Riga – Loinkoln 1:1

Nefči – Makabi (H) 3:3

Žalgiris – Bodo-Glimt 2:2

Trabzon – Roma 1:2

Bazel – Hamarbi 3:1

Fola – Kairat 1:4

Jablonec – Žilina 5:1

Sivas – Kopenhagen 1:2

Fejenord – Elfsborg 5:0

PAOK – Rijeka 1:1

Anderleht – Vitese 3:3

Ren – Rozenborg 2:0

Pakos Fereira – Totenhem 1:0

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari