Paspalj: Samo da nije kažnjavan 1

Olimpijski komitet Srbije usvojio je juče izmene Statuta u delu koji se odnosi na izbor predsednika OKS-a.

U novoj verziji najbitnijeg dokumenta neće više postojati kriterijumi koji od prvog čoveka OKS-a traže 15 godina bavljenja olimpijskim sportom i učešće na OI, kao ni uslov koji zahteva da predsednici imaju deset godina iskustva u domaćim i međunarodnim sportskim organizacijama. Upravo ovi uslovi bili su razlog nezadovoljstva sportskih saveza koji su bojkotovali izbornu sednicu OKS-a u decembru kada je jedini kandidat bio Ivan Todorov.

Na redovnoj Skupštini OKS za promene je glasala većina, odnosno 36 od prisutnih 38 članova. Skupština je takođe juče usvojila predlog Veslačkog saveza da ubuduće OKS ima tri umesto dosadašnja dva potpredsednika. Obraćajući se članovima pre glasanja potpredsednik OKS-a Žarko Paspalj kazao je da svi treba da glasaju po svojoj savesti ali da po njegovom mišljenju Statut nije trebalo menjati.

– Ovaj Statut je bio dobar i služio nas je dobro. Namera da dođe do promene teško da može da se protumači kao prava želja da novi statut donese nešto dobro. Apriori sam bio protiv ovih promena a vas pozivam da glasate po savesti onako kako mislite da treba – kazao je Paspalj, podsećajući da su savezi mogli da zatraže promene statuta na regularan način u aprilu prošle godine kada je dokument poslednji put menjan.

Novi statut treba da usvoji Međunarodni olimpijski komitet da bi postao važeći. Kada se to dogodi biće raspisani novi izbori za predsednika, a prema nezvaničnim informacijama to bi se moglo dogoditi u maju. Takođe, prethodnih meseci se uveliko spekulisalo da će naslednik Vlada Divca biti Božidar Maljković, i da je bilo potrebno izglasati novi statut kako bi košarkaški stručnjak došao na čelo OKS. Govoreći o novim uslovima za izbor predsednika Paspalj je kazao da oni sada zapravo i ne postoje i kako stvari stoje za predsednika može da se kandiduje svako.

– Kako ja razumem po ovim uslovima poželjno je da kandidat samo nije kažnjavan. Tako se otvaraju vrata za mnoge ljude. Bilo je čak predloga od FSS-a da ne postoje nikakvi uslovi ni za jednog člana OKS-a – kazao je Paspalj dodajući da se nada da MOK neće reagovati zbog kašnjenja pošto Povelja MOK traži da se predsednici izaberu šest meseci po okončanju OI.

Novi uslovi za izbor predsednika OKS-a podrazumevaju da kandidat „u karijeri ima iskustvo u sportu i sportskim organizacijama“, da ima potrebna stručna znanja za dužnost koja mu se poverava, kao i da nije kažnjavan zbog dopinga. Takođe se očekuje da kandidat govori engleski ili francuski, i da je državljanin Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari