Pau Gasol u Barsi završava karijeru 1Foto: EPA-EFE/ TANNEN MAURY

Postojala je mogućnost da u NBA završi fenomenalnu profesionalnu karijeru, međutim Pau Gasol (40 godina) je poslednjih dana dao prednost Barseloni u pregovorima i po svemu sudeći u katalonskom gigantu će se, najverovatnije, penzionisati.

Izvanredni centar, jedan od najboljih u poslednje dve decenije, blizu je potpisa dvogodišnjeg ugovora sa Barsom, klubom u kojem je košarkaški ponikao i za koji je nastupao od 1998. do 2001.

Bio bi to pravi poklon za Šarunasa Jasikevičijusa, naslednika Svetislava Pešića na klupi Blaugrane, nekada izvanrednog plejmejkera koji je u sezoni 2000/01. igrački sarađivao sa tada 20-godišnjim Gasolom. Odmah po preuzimanju ekipe, litvanski stručnjak napravio je izvesne rezove: klub je produžio ugovore sa Pjerom Oriolom, Kajlom Kjurikom i Brendonom Dejvisom; rastao se istovremeno sa Antom Tomićem i Kevinom Pangosom, što je zapravo početak osetne rekonstrukcije tima.

– Tim koji imam na raspolaganju je već izuzetno dobar, ali pokušaćemo da dodatno ojačamo roster. Mogu da obećam samo da ćemo igrati sjajnu, pobedničku košarku – poručio je Jasikevičijus.

Gasol je po prelasku u NBA 2001. od Memfisa do Milvokija izrastao u dominantnog centra na svetskom nivou. Činio je sjajan tandem sa Kobijem Brajantom od 2008. do 2014. predvodeći Lejkerse do dve titule 2009. i 2010. Od 2014. do 2016. nastupao je za Čikago Bulse, kasnije tri sezone za San Antonio Sparse, dok je u poslednjoj prvobitno igrao za Milvoki Bakse, u čijem je dresu povredio stopalo, što je doprinelo da po prelasku u Portland bude otpušten praktično bez ijedne utakmice.

– Mnoga imena iskaču, ali razume se da možemo da pominjemo samo zvanične poteze. Ja sam veoma blizak sa Gasolom i ono što mogu da kažem u ovom trenutku jeste da nam njegov dolazak sigurno ne bi škodio – intrigantan je želeo da ostane litvanski stručnjak i doskorašnji trener Žalgirisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari