Pauza oduzima bodove 1Foto: FoNet/AP

Prvi put nakon deset godina Novak Đoković ne nalazi se među najboljom četvoricom igrača sveta. Srpski teniser na najnovijoj ATP listi zauzima petu poziciju sa 5.352 bodova, pošto su mu oduzeti poeni do kojih je prošle godine stigao osvajajući Rodžers kup u Torontu.

Ispred srpskog igrača nalaze se Švajcarac Stan Vavrinka, njegov zemljak Rodžer Federer, Španac Rafael Nadal i vodeći Britanac Endi Marej, dok je iza Hrvat Marin Čilić sa 170 poena manje.

S obzirom da će nekadašnji prvi reket sveta propustiti ostatak sezone sledi njegovo dalje nazadovanje na ATP listi. Kao finalista prošlogodišnjeg US opena izgubiće 1.200 bodova, dok će ga propuštanje turnira u Šangaju, gde je prošle godine stigao do polufinala, koštati 360 poena. Neigranjem u Parizu i na Završnom mastersu u Londonu ostaće bez dodatnih 1.180, pa je moguće da se na kraju godine neće naći u top 10, što je situacija u kojoj je poslednji put bio u prvoj polovini 2007. godine.

Novak Đoković proveo je 223 nedelje na prvom mestu na ATP listi. Čelnu poziciju prepustio je Endiju Mareju na kraju prošle sezone, da bi od početka ove godine nastavio dalje da klizi na renkingu. 

           

Teniseri nazaduju, teniserke napreduju

Kao i Đoković, i ostali srpski teniseri nazadovali su na ATP listi –  Viktor Troicki je skliznuo za dve pozicije i sada je 46. na svetu, Janko Tipsarević pao je na 60. mesto, Dušan Lajović nazadovao je do  71, a Laslo Djere do 93. pozicije. Na drugoj strani Jelena Janković i Aleksandra Krunić popravile su plasman – Jankovićeva je sada 69. igračica sveta a Krunićeva 87. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari