Ćavi na mukama, zna se uzrok lošeg izdanja Barselone ove sezone: Pedri, Gavi i de Jong samo jednom u prvoj postavi u toku dosadašnjeg dela sezone 1Foto: EPA-EFE/Toni Albir

Ćavijeva Barselona je sa autoritetom osvojila titulu u La Ligi prethodne sezone iz tri razloga: zato što su primili vrlo malo golova (20), jer su osvojili 9 od 12 bodova protiv kandidata za titulu (Real Madrid i Atletiko) i zato što su imali sjajan vezni red koji je dominirao u gotovo svim utakmicama.

A činili su ga Serhio Buskets, Frenki De Jong, Pedri i Gavi, odnosno njih četvorica su se konstantno rotirali na tri pozicije na sredini terena u formaciji 4-3-3.

A ako se setimo samog početka sezone, počevši od osvojenog Superkupa u Saudijskoj Arabiji, sa 4-4-2 formacijom u kojoj je tada Blaugrana igrala, pomenuta četvorka je uvek na startu sezone igrala zajedno. I osvojili su titulu u Superkupu, a u finalu protiv Reala, Gavi i Pedri su odigrali možda i najbolju utakmicu kao fudbaleri Barselone.

U ovoj sezoni je pak sve drugačije, a povrede su te koje kroje sudbinu Barselone.

Od 14. maja, Ćavi je samo još jednom mogao da koristi svoj najbolji vezni red u utakmici.

U aktuelnoj sezoni, De Jonga, Pedri i Gavi su započeli samo jednu utakmicu zajedno i  to onu u drugom kolu, protiv Kadiza, u avgustu, piše katalonski list Mundo Deportivo.

Ukupno, od 39 do sada odigranih utakmica, Gavi je već propustio 23 i oporavljajući se od povrede ukrštenih ligamenata, neće igrati do septembra. Pedri je zbog povrede butnog mišića popustio 15 od 39 utakmica, a sada je u meču protiv Bilbaa obnovio povredu.

Sa druge strane Frenki de Jong je zbog povreda, ali i suspenzija zbog ngomilanih žutih kartona propustio 10 utakmica do sada u sezoni, a i  on se povredio na utakmici protiv Bilbaa za vikend.

Stoga, jasno je zašto Barseloni ide jako teško na svim frontovima u ovoj sezoni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari