Pepe najstariji strelac i kad se računa Kup šampiona, ali Žiru onda još nije najstariji među Francuzima 1Foto: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Prvo veče u četvrtom kolu fudbalske Lige šampiona obeležili su i golovi dva veterana.

Britki portugalski štoper Pepe ima u opisu zadataka da sprečava protivničke igrače da daju golove, što on beskompromisno i čini, neretko i pogibeljno, ali ume i da postigne gol. Pošto mu to polazi za rukom i u poznoj karijeri, ulazi u istoriju na zapaženo mesto među dugovečnima.

Na Svetskom prvenstvu u Kataru potkraj prošle godine, recimo, zatresao je mrežu kad je Portugalija slistila Švajcarsku u osmini finala sa 6:1. Ne samo da je tim pogotkom postao s 39 godina, devet meseci i 10 dana najstariji strelac u analima reprezentacije već i najstariji u utakmicama na ispadanje na mundijalima, a drugi najstariji uopšte, iza čuvenog Kamerunca Rožea Mile, 42-godišnjaka u SAD 1994.

Pepe najstariji strelac i kad se računa Kup šampiona, ali Žiru onda još nije najstariji među Francuzima 2
Foto: EPA-EFE/ESTELA SILVA

Među retkim Pepeovim golovima prethodna dva u klupskim takmičenjima UEFA bili su pre pet godina dok je igrao u Bešikatšu. Oba je postigao glavom na centaršut svog zemljaka Rikarda Kvarezme, a lopte su završile u mreži Partizanovog kapitena Vladimira Stojkovića. Turski tim je u revanšu plej-ofa za Ligu Evrope 2018. savladao crno-bele u Istanbulu s 3:0, a i prošao je dalje pošto je u Humskoj bilo 1:1.

Pepe se nekoliko meseci zatim vratio u Porto, u kojem je igrao tri godine (2004-07), dok ga nije uzeo madridski Real. Nadahnuće iz meča s Partizanom zahvatilo ga je u susretu na stadionu „Dragao“ s belgijskim prvakom Antverpenom, debitantom u Ligi šampiona. I njegovoj odbrani je umakao da glavom postavi konačan rezultat 2:0.

To mu je i evropski prvenac pred Portovom publikom. Prethodna dva pogotka u dresu portugalskog velikana, koje je takođe postigao u Ligi šampiona, bili su na Ajbroks parku, Rendžersovom domu u Glazgovu, kada je škotski tim 2005. pobedio s 3:2. Tada je dao i svoj jedan jedini gol u evrokupovima nogom. Glavom, što govori da mu je skok jako oružje i u napadačkim ambicijama, zatresao je jednom mrežu i kao Realov half. Bilo je to u Ligi šampiona pre 11 godina protiv dortmundske Borusije u Madridu (2:2).

Gol protiv Antverpena imao je i istorijsku dimenziju. Postao je s 40 godina i 254 dana najstariji strelac, jedini 40-godišnjak, od kada je 1992. pokrenuta Liga šampiona. Nadmašio je legendarnog Rominog kapitena Frančeska Totija, italijanskog asa, kome je bilo 38 godina i 59 dana kada je zatresao mrežu CSKA u Moskvi u jesen 2014 (1:1).

Pepe je najstariji i kada se uzme u obzir Kup šampiona, preteča današnjeg takmičenja najboljih klubova Evrope, koji je zaživeo 1955. Dojučerašnji rekorder je s 39 godina, s 39 godina, sedam meseci i šest dana bio Norvežanin Vili Olsen, dvostruki strelac u podvigu Fredrikstada na domaćem terenu protiv Ajaksa (4:3) u prvom kolu 1960 (u revanšu u Amsterdamu 0:0).

Drugi istaknuti veteran je Olivije Žiru, kome golovi i jesu posao, a francuski as po tome i u Milanovom dresu deluje kao vino. Rosoneri su na San Siru pobedili Pari Sen Žermen s 2:1 preokretom, a Žiru je pobedonsnim golom u 50. minutu pokazao da je Luka Jović, koji treba da odmenjuje starog lisca, trenutno svetlosnim godinama daleko od visprenosti svog saigrača, ali bar ima da mu ko bude svakodnevni uzor.

Žiru je s 37 godina i 38 dana postao najstariji Francuz strelac u Ligi šampiona. Do njega je to zvanje s 36 godina i 338 dana držao Loran Blan, svetski prvak s reprezentacijom 1998, koji je, budući da je u igračkim danima delovao kao komandant odbrane, u stvari bio Pepe Mančester junajteda. U susretu s Olimpijakosom u Atini 2002, koji je „crvenim đavolima“ pripao s 3:2, doveo je goste u vođstvo s 1:0 glavom.

Iako je engleski velikan prednost i udvostručio, crveno-beli se nisu predali pa su i izjednačili preko kapitena Predraga Đorđevića. Bod im je iz džepa izbio Pol Skols u finišu utakmice, koja se u Atini igrala na stadionu Apolon Smirne, jer je pirejski „Karaiskakis“ podvrgnut detaljnoj obnovi zbog Letnjih olimpijskih igara 2004.

Žiru, prvak sveta s Francuskom u Rusiji 2018, a finalista u Kataru, nadmašio je Blana, ali i dalje nije najstariji „galski petao“ koji je postigao gol gleda li se i kroz Kup šampiona. Još je to Anri Skiba i to ne u dresu francuskog tima nego švajcarskog koji je presudio francuskom.

Skiba, triput francuski reprezentativac, bio je jedan od junaka pobede Šo de Fona u revanšu prvog kola 1964. protiv Sent Etjena (2:1, prvi meč 2:2). Imao je 37 godina i 62 dana. To znači da ga Žiru neće nadmašiti i ako bude strelac u sledećem kolu, kada Milan 28. novembra dočeka dortmundsku Borusiju, ali hoće zatrese li Njukaslovu mrežu 6. decembra na Ostrvu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari