Pešić Kataloncima ništa ne obećava 1Foto: STARSPORT

U prvom mandatu na klupi Barselone Svetislav Pešić uspeo je u onome što njegovi prethodnici nisu u prethodnih pet navrata, uključujući i Božidara Maljkovića.

Te 2003. Blaugrana je prvi put postala prvak Evrope, a popularni Kari čovek kome su klicali kad god bi se u godinama koje su dolazile iskreno klanjali i skandirali njegovo ime. Početkom 21. veka Pešić se sprijateljio sa Đosepom Bartomeuom, koji je u to vreme bio među vodećim operativcima Barselone i upravo je njihov odnos bio među važnijim argumentima kada je usred turbulentne 2017/18 sjajni stručnjak odlučio da se reaktivira, nakon oporavka od tri operacije u kratkom vremenskom periodu.

Do kraja pomenute sezone uspeo je da sa Barselonom osvoji Kup kralja i tako u vitrine kluba smesti prvi vredniji trofej posle četiri preduge sezone posta. Trenutno su lideri u Endesa ligi i peti u Evroligi, sa obezbeđenim učešćem u plej-ofu, nakon dve katastrofalne sezone. U klubu su rešeni da Pešića ubede da ostane na čelu struke makar još jednu godinu, međutim u 70. godini života, svestan rasporeda koji će u sezoni 2019/20 podrazumevati čak devet duplih programa u Evroligi, u poređenju sa dosadašnjih pet, rođeni Piroćanac se premišlja.

U odnosu na većinu trenera, Pešić nije simpatizer novoformiranog sistema takmičenja u Evroligi; naporotiv, veliki je protivnik ligaškog sistema od 16 klubova, koji će zbog proširenja na 18 od naredne sezone zahtevati još veći napor i ovako preumornih igrača.

Takođe, klubovi će biti prinuđeni da povećaju roster na najmanje 15-16 igrača koji će biti deo rotacije, a zauzvrat će od Evrolige dobiti samo delić finansijskog kolača, koji neće biti dovoljan ni da se pokrije jedan unosniji ugovor, nekog od lidera ekipe. Uprkos tome što obožava svoj poziv i što je preporodio ekipu, koja je u prethodne dve sezone Evroligu završavala na 11. i 13. mestu, prema saznanju španskih medija Pešić nije siguran da li će po završetku ove sezone psihički i fizički biti spreman da se potpuno posveti još većim obavezama. Barselona mu nudi dva izbora – novi ugovor i ostanak na istoj poziciji ili ulogu savetnika u sportskom sektoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari