Pet klubova sa verom u opstanak 1

Mačva je novi član Superlige Srbije, a OFK Beograd se seli u niži rang. To je 270 minuta pre kraja ovogodišnjeg prvenstva u Prvoj ligi Srbije u fudbalu sigurno.

Ko će uz Šapčane kao drugoplasirana ekipa preći u viši rang Zemun ili Sloboda iz Užica i dalje je neizvesno, mada ekipa iz Gornjeg grada ima i dalje veliki bod prednosti, ali i za nijansu lakši raspored u poslednja tri kola. (Budućnost i Dinamo u gostima i Jagodina kod kuće).

Užičani koji su promenljivom formom u prolećnoj deonici sami prokockali prednost u odnosu na ekipu Zemuna igraće protiv Jagodine i Bežanije u gostima, a dočekaće Dinamo kod kuće. Već sutra, kada se igra 28. kolo, mogao bi da usledi rasplet u vrhu, a sve oči biće uprte u utakmicu Jagodina – Sloboda. Ere samo pobeda ostavlja u igri za drugu superligašku vizu, jer je teško očekivati da bi Budućnost u Dobanovcima mogla da napravi senzaciju protiv Zemuna.

Na dnu se zakuvalo jer se traže još tri kluba koja će u niži rang. Najbliži „zoni sumraka“ su OFK Odžaci, nakon poraza na svom terenu od Inđije 2:3 pa su sada u domenu teorije spasa, jer im i sve tri pobede ne garantuju opstanak. Sutrašnja utakmica između ČSK i Kolubare daće odgovor jesu li „rudari“ iz Lazarevca kadri da u Čelarevu načine podvig i „iskopaju“ bodove opstanka, čime bi „pivarce“ doveli u poziciju gubitka prvoligaškog statusa. Ekipi BSK samo pobeda u Odžacima ostavlja nadu u opstanak, dok će Sinđelić imati težak zadatak da na svom terenu pobedi čeličnu ekipu Radničkog iz Pirota.

Na dosad odigranih 216 utakmica postignuto je 450 golova (16,6 u svakom kolu) ili 2,08 po utakmici. Domaće ekipe postigle su 286, a gosti 164 golova. Prednost domaćeg terena je uočljiva, jer su domaće ekipe izvojevale 110 pobeda (50 procenata), a gosti 43 (19 odsto), što bi moglo da bude i neka vrsta objektivne najave za rasplet i u vrhu i na dnu tabele, ukoliko ne dođe do „neočekivanih iznenađenja“ koja su sve češća u aktuelnom trenutku srpskog fudbala na svim nivoima.

Vranjanci prvi čestitaju Šapčanima

Sutrašnja utakmica između Dinama i Mačve ima odrednicu fudbalskog praznika, jer ne postoji takmičarski imperativ pobede. Domaći navijači, a očekuje se na stadionu „Jumko“ poseta od oko tri hiljade gledalaca, biće u prilici da prvi čestitaju novom superligašu, koji u ovoj sezoni obeležava sto godina postojanja.  

Tabela

Mačva 59, Zemun 54, Sloboda 53, Inđija i Radnički 42, Bežanija 38, Dinamo 37, Jagodina 35, Proleter 34, Budućnost 33, ČSK 31, Sinđelić 30, Kolubara 28, OFK Odžaci i Borča 26, OFK Beograd 13.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari