Peto finale Dragane Tomašević 1foto: EPA-EFE FELIPE TRUEBA

Evropska šampionka u skoku udalj, Ivana Španović plasirala se u finale EP u Berlinu sa najboljim rezultatom u kvalifikacijama. Najdalji skok imala je u trećoj seriji od 6.84 metara. Prvi skok bio je blizu sedam metara, ali nažalost sa prestupom od dva centimetra, drugi je bio nešto slabiji, 6,56m.

Norma za finale iznosila je 6,67m, ili 12 najboljih atletičarki po rezultatu. Pored Ivane, samo pet takmičarki uspelo je da ispuni ovu normu, ostale su prošle po rezultatu.

„Volim da skočim iz prvog skoka normu, ali sam napravila prestup. Drugi skok nisam uspela takođe da ostvarim, a kada sam videla da ostale devojke skaču dobro, nisam ništa želela da prepustim slučaju i iz trećeg sam uspela. U svakom slučaju, prvi i treći skok pokazuju da sam blizu nivoa na kom treba da budem i biću maksimalno spremna za finale“, rekla je Španovićeva.

Milica Gardašević je u istoj disciplini najdalji skok ostvarila u prvoj seriji rezultatom 6,26m i u ukupnom plasmanu zauzela 21. mesto.

„Tokom sezone sam imala dosta problema sa povredom pete i meni je nagrada što sam se pojavila na EP. Ponosna sam na sebe, ovo je bilo fenomenalno iskustvo. Bila sam najmlađa ovde, ugledam se na sve ove devojke i čast mi je da sam skakala sa njima“, rekla je Milica.

Ivana Španović će titulu osvojenu pre dve godine na EP u Amsterdamu braniti u subotu, 11.08. od 20.05h.

Pored Ivane Španović, u finale Evropskog prvenstva u Berlinu plasirala se i Dragana Tomašević. Ona je u kvalifikacijama bacanja diska zauzela deseto mesto, rezultatom 57,77m, koji je ostvarila u prvoj seriji. Norma je bila 58,50m, a prebacilo je sedam atletičarki. Najbolji rezultat ostvarila je Hrvatica Sandra Perković koja je bacila disk 64,44m.

„Zadovoljna sam plasmanom u finale, to je bio i cilj. Moglo je i bolje. Ovo je moje šesto EP, peto finale. Nadam se da će biti dosta bolji rezultat u subotu, imam dosta vremena da se oporavim i spremim i što bolje dočekam finale“, rekla je Tomaševićeva.

Finale u ovoj disciplini na programu je isto u subotu od 20.20h.

 

Veliki uspeh Marije Vučenović

Pored Ivane Španović i Dragane Tomašević, u finale se plasirala i kopljašica Marija Vučenović. Ona je u drugoj seriji bacila koplje 59.98 metara, i sa sedmim rezultatom u ukupnom plasmanu se našla među 12 najboljih bacačica koplja u Evropi. Ubedljivo najbolji rezultat u kvalifikacijama ostvarila je Kristin Husong iz Nemačke – 67,29m. Norma za finale bila je 60,50m i ukupno pet takmičarki je prebacilo. Finale u ovoj disciplini na programu je večeras u 20.25h.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari