Uspešan dan za srpske skifiste: Nikolaj Pimenov i Jovana Arsić u četvrtfinalu Svetskog prvenstva za seniore u veslanju 1Foto: Veslački savez Srbije

Prvi dan Svetskog prvenstva u veslanju za srpske skifiste bio je veoma uspešan. Nikolaj Pimenov i Jovana Arsić uspešno su završili kvalifikacione trke, oboje na drugim pozicijama u svojim grupama i tako se kvalifikovali u četvrtfinale šampionata.

Pimenov je bio drugi je u svojoj kvalifikacionoj grupi sa vremenom 6:51.32. Iako je vodio do polovine poslednje četvrtine trke, Japanac Arakava, jedan od favorita za plasman na Olimpijske igre, uspeo je da ga prestigne i odnese pobedu u četvrtoj kvalifikacionoj grupi (vreme 6:48.19). U disicplini skif u kojoj se takmičio Pimenov bilo je prijavljeno najviše takmičara – čak 48. Naš reprezentativac veslao je u četvrtoj kvalifikacionoj grupi u kojoj su mu protivnici bili veslači iz Japana, Urugvaja, Iraka, Bermuda i Egipta. Ukoliko se u ukupnom plasmanu izbori za jedno od prvih devet mesta u disciplini skif Nikolaj Pimenov će obezbediti odlazak na Olimpijske igre koje se sledeće godine održavaju u Parizu.

Nikolaj Pimenov je novi član srpske veslačke reprezentacije, s obzirom na to da je donedavno veslao za reprezentaciju Rusije. Učestvovao je 2017. godine na Svetskom prvenstvu za mlađe seniore do 23 godine i osvojio 2. mesto. Ove godine na Svetskom kupu osvojio je 3. mesto u skifu. Tri godine uzastopno, 2017. godine, 2018. godine i 2019. godine učestvovao je na svetskim prvenstvima, a 2018. i 2020. godine na evropskim prvenstvima. Pred ovogodišnje Svetsko prvenstvo, na kom će nastupati u skifu, sebi je postavio cilj da se kvalifikuje na Olimpijske igre.

Jovana Arsić se takmičila u šestoj kvalifikacionoj grupi (vreme 7:23:33) i bila je druga, iza aktuelne svetske šampionke i pobednice ovogodišnjeg Trećeg svetskog kupa Holanđanke Karolin Florijn (7:18.55). Naša reprezentativka iza sebe je ostavila takmičarke iz Ukrajine, Češke i Japana. U disciplini skif u ženskoj konkurenciji prijavljene su 32 takmičarke. Kao i Nikoli Pimenovu, i Arsićevoj jedno od prvih devet mesta u ukupnom plasmanu u disciplini skif obezbeđuje vizu za Olimpijske igre u Parizu naredne godine.

Uspešan dan za srpske skifiste: Nikolaj Pimenov i Jovana Arsić u četvrtfinalu Svetskog prvenstva za seniore u veslanju 2
Foto: Veslački savez Srbije

Nakon trke Arsićeva je za sajt Svetske veslačke federacije (FISA) izjavila:
– Sjajno je veslati u Beogradu. Ovo je moj grad, moji ljudi. Za ovo sam se pripremala cele godine. U dobroj sam formi, mislim najboljoj u mojoj karijeri.

Jovana Arsić (31) je sa 22 godine postala reprezentativka Srbije i već devet godina je najuspešnija predstavnica srspkog veslanja. Osvajačica je trećeg mesta na Evropskom prvenstvu i učesnica Olimpijskih igara u Tokiju. Najbolji plasman na svetskim prvenstvima ostvarila je 2014. godine u dvojcu kada je zauzela 9. mesto. Na Svetskom prvenstvu u skifu 2022, godine Arsićeva je zauzela 10. poziciju. Na Svetskom kupu održanom 2021. godine u Zagrebu osvojila je 3. mesto u skifu, a isti je rezultat u skifu postigla ove godine na nedavno održanom Evropskom prvenstvu na Bledu. Na pitanje šta očekuje od predstojećeg Svetskog prvenstva, nedavno je rekla da će odgovor na njega sačuvati za sebe jer “svoja očekivanja ne otkriva”.

Srpska veslačica Sofija Kocanović (19) nije uspela direktno da se plasira u polufinale discipline skif za lake veslačice, pa će to pokušati da uradi u repesažu. Ona je zauzela četvrto mesto (8:42.22) u grupi gde je odmerila snage sa reprezentativkama Angole, El Salvadora, Holandije i Francuske. U ovoj disicplini ukupno je bilo četiri grupe sa po pet predstavnica (ukupno 20 takmičarki). Dve prvoplasirane takmičarke iz svake grupe, po propozicijama, direktno ostvaruju plasman u polufinale takmičenja.

Kocanovićeva je već dve godine reprezentativka Srbije. Na ovom šampionatu veslala je u Razvojnom programu (Development Program) Svetske veslačke federacije (FISA). Pre dve godine bila je treća na Balkanskom prvenstvu u disciplini dubl skul u juniorskoj konkurenciji. Iste godine osvojila je zlato na državnom prvenstvu u dubl skulu za seniorke.

Svetsko prvenstvo u veslanju 2023.

Ovogodišnje Svetsko prvenstvo, najveće je veslačko takmičenje od Olimpijskih igara koje su 2020. godine održane u Tokiju. Za sedam dana koliko će trajati takmičenja, Beograd će ugostiti više od 1. 000 takmičara iz 72 zemlje. Osim za medalje, veslači će se na 51. Svetskom prvenstvu u veslanju boriti i za plasman na Olimpijske igre koje se sledeće godine održavaju u Parizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari