Pinokijus na Mestalji: Zašto su navijači Valensije spremili karikaturu na kojoj asu Reala Vinisijusu raste nos? 1Foto: EPA-EFE/Biel Alino

Mestalja je stadion na kojem Real ima najviše poraza u klupskoj istoriji u španskom fudbalskom prvenstvu (38), više čak nego i na Nou Kampu, u duelima sa s najljućim rivalom Barselonom (37).

U poslednjih deset ligaških utakmica protiv Valensije na njenom igralištu madridski velikan je pobedio samo dva puta, pet puta je izgubio, a u minlom okršaju je iščupao bod.

Da je fudbalska pećina „slepih miševa“ kao ukleto mesto za „kraljevski klub“, domaćin je nagovestio vođstvom s 2:0 u prvih pola časa igre. Vodeći tim španskog šampionata se spasao poraza preko brazilskog asa Vinisijusa Žuniroa, dvostrukog strelca, koji je prvi put mrežu zatresao u nadoknadi vremena u prvom delu meča, a zatim i u 76. minutu.

Valensija mu je omiljeni protivnik. Nikome nije dao toliko golova u La ligi – osam na deset utakmica.

Navijači Valensije su ga uzeli na zub, ali ne zato što je golgeterski neumoljiv u Realovim duelima s njihovim klubom već iz razloga koji klicu imaju u prošlosezonskom dolasku prestoničkog tima na Mestalju, 21. maja 2023.

Real je tada izgubio s 1:0. Vinisijus je s tribina vređan na rasnoj osnovi, a debelo u nadoknadi vremena u utakmici dobio je isključen jer je u opštem metežu u naelektrisanoj atmosferi između igrača dva tima udario protivničkog.

Crveni karton mu je naknadno poništen, pošto je utvrđeno da je on prvi primio udarac. Zbog učestvovanja u tarapani morao je da plati 45.000 evra za novčanu kaznu.

U izjavama posle meča Vinisijus je okrivio ceo stadion za rasističke pogrde, a istina je bila da su ih uputile samo pojedine najvrelije glave.

To su mu navijači Valensije zapamtili.

Pinokijus na Mestalji: Zašto su navijači Valensije spremili karikaturu na kojoj asu Reala Vinisijusu raste nos? 2
Foto: EPA-EFE/Kai Foersterling

Za poslednju utakmicu, uz plakate kojima traže odlazak Pitera Lima, biznismena iz Singapura, vlasnika kluba punih deset godina, koga ne mirišu već dugo vremena, štampali su i one retke na kojima je Vinisijus predstavljen kao Pinokio sa naraslim nosem od laži, zapravo Pinokijus.

Madridska Marka izveštava da je plakata protiv Lima bilo 20.000, ali su oduzeti ispred stadiona. Tek neki su „prošvercovani“.

„Cenzura. Diktatura. Reči koje se rimuju s Pitarom Limom“, oglasili su se navijači.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari