Plaća penale ako ne proda igrače 1Foto: STARSPORT

Američki biznismen Roko Komizo, koji je pre godinu dana kupio Fiorentinu, zatražio je istragu italijanske policije zbog, kako se navodi, štetnih ugovora koji je prethodna administracija fudbalskog kluba sklopila sa poznatim menadžerom Abdilgafarom Faljijem Ramadanijem.

Novi vlasnik „Viole“ je po tvrdnji „Njujork tajmsa“ tek nedavno dobio revizorski izveštaj o poslovanju kluba i najveće iznenađenje predstavilo mu je dugovanje prema fudbalskom agentu iz Severne Makedonije.

Štetni ugovori odnose se na to da se klub obavezao da će Ramadaniju isplatiti određenu proviziju za igrače koje zastupa čak i ako ih ne proda drugom timu, odnosno ako im ugovori isteknu.

Ramadanijeva provizija se po tim ugovorima čak povećava iz godine u godinu, a u slučaju da igrač odradi pun mandat od četiri ili pet godina, menadžeru bi klub morao da isplati proviziju bez obzira na to što istovremeno može da ostane i bez fudbalera.

Sličan slučaj viđen je u srpskom fudbalu prilikom sklapanja ugovora između Andrije Živkovića i Partizana, u kome je pored Ramadanija posredovao i izraelski fond Pinija Zahavija.

Živkoviću je 2016. godine istekao ugovor sa Partizanom, pa su crno-beli njegovim zastupnicima morali da isplate penale u iznosu od 1,9 miliona evra samo zato što ga nisu prodali drugom klubu pre isteka ugovora.

Ovde je dodatni problem predstavljalo to što je fudbaler pola godine pre isteka ugovora odbio da pređe u neki od klubova koji su Partizanu davali ponude, a potom je odbio i da pristane na produženje ugovora sa crno-belima, želeći da klub iz Humske napusti kao slobodan igrač.

Na taj način Živković je ne samo sebi olakšao put ka traženju novog kluba, jer novi poslodavac nije više imao obavezu da bilo šta plati njegovom bivšem timu, već je i svom menadžeru omogućio duplu proviziju – penale od Partizana, plus proviziju za dovođenje igrača od strane novog kluba.

Sapunica oko Živkovića dodatno se iskomplikovala jer je posle Partizana postao član Apolona, a potom je prešao u Benfiku bez da je u kiparskom klubu odigrao jedan meč.

Iako „Njujork tajms“ ne navodi imena fudbalera Fiorentine sa štetnim ugovorima, pretpostavlja se da su u pitanju napadač Dušan Vlahović i defanzivac Nikola Milenković koje je Ramadani doveo u klub iz Toskane.

Italijanski „Kalčo Merkato“ tvrdi da je Komizo posle saznanja za dugove koji rastu prema Ramadaniju lično obavio razgovore sa fudbalerima kako bi saznao kakva su njihova razmišljanja i da li oni vide svoju budućnost u Fiorentini.

Pretpostavlja se i da ne bi ni ušao u pravnu borbu sa Ramadanijem da nije dobio podršku njegovih klijenata.

– Nije jasno zašto bi bilo koji klub potpisao ugovor po kome bi morao da menadžerskoj agenciji isplati određenu sumu bez obzira na to da li proda igrača drugom timu. Te razloge je zaista jako teško razumeti pošto nikako ne mogu ići u korist klubu, a često ni igrač nema interes od takvog ugovora – izjavio je Roj Vermer, direktor pravnih poslova svetskog sindikata fudbalera FIFPro.

„Njujork tajms“ u svom tekstu podseća da je protiv Ramadanija u Španiji podignuta optužnica zbog pranja novca, utaje poreza i takozvanih fiktivnih transfera. Američki list podseća i da je među spornim transferima i prelazak Luke Jovića iz Crvene zvezde u Apolon 2016. godine.

Napadač Zvezde isto kao i Živković nije odigrao ni jedan meč za kiparski klub i kroz samo nekoliko dana je postao član Benfike.

Podsetimo, Interpol je u svom izveštaju u vezi sa Ramadanijem naveo da je u slučaju Luke Jovića verovatno napravljen fiktivni transfer na relaciji Zvezda-Apolon-Benfika kako bi se izbeglo plaćanje celokupnog poreza i naplatila dupla menadžerska provizija, a sumnju je dodatno podgrejala činjenica da fudbaler nije čak ni boravio na Kipru te godine.

Bivša uprava mu verovala na reč

Panteleo Korvino, bivši sportski direktor Fiorentine, tvrdi da je klub uvek profitirao od igrača koje je dovodio Falji Ramadani i da ne vidi ništa sporno u ugovorima koji su u nasledstvo ostavljeni novoj upravi.

– Ramadani je u Fiorentinu doveo igrače poput Stevana Jovetića, Matije Nastasića ili Adema Ljajića. Svi su oni došli po izuzetno povoljnoj ceni, a potom su kasnije prodati drugim klubovima za višestruko veće cifre. Sve što je sa Ramadanijem rađeno bilo je u interesu kluba. Nije bilo razloga da mu ne verujemo kada potpisujemo ugovor jer je uvek klub imao korist od njegovih igrača – zaključio je Korvino u izjavi za „Njujork tajms“.

Revanši u LŠ na terenima domaćina

Drugo kolo nokaut faze Lige šampiona igraće se na stadionima Mančester sitija, Barselone, Bajerna i Juventusa, prenosi španski „As“ pre sastanka i žreba koji su u petak. Organizatori su najpre hteli da se sve utakmice igraju u Portugalu, kako bi se smanjili rizici od virusa korona međutim odluka je preinačena i vraća se na staro pravilo da se igra na terenima domaćina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari