Plaćena cena lošeg glasa 1Foto: Beta//Branislav Božić

Evropska fudbalska asocijacija (UEFA) kaznila je Crvenu zvezdu sa 50.000 evra zbog nepoštovanja finansijskog fer-pleja.

U obrazloženju UEFA navodi se da su crveno-beli namirili sva svoja dugovanja, ali da su to uradili tek pošto je istekao rok.

UEFA na zahtev kažnjenih klubova obično ne objavi javno koja su tačno dugovanja u pitanju, pa se pretpostavlja da Zvezda nije dala odobrenje za iznošenje detaljnijih informacija.

Ova kazna je u suštini samo opomena za klub da dugovanja prema klubovima i igračima mora namirivati na vreme. Pretpostavlja se da je ovaj put u pitanju samo nemar, te da je srpski klub zakasnio sa isplatom u kratkom vremenskom periodu, ali kako je na lošem glasu zbog ranije prakse dugovanja verovatno je neki od inostranih klubova odmah tražio i reakciju UEFA.

Podsetimo, nezavisni revizor je letos u finansijskom izveštaju o Crvenoj zvezdi, objavljenom na sajtu Agencije za privredne registre, konstatovao da je realan dug kluba oko 34 miliona evra.

Nije tajna da crveno-beli najviše duguju državi za porez i komunalnim preduzećima, dok je situacija sa isplaćivanjem dohodaka igračima proteklih godina stabilizovana.

Revizor je u izveštaju naveo i da izražava „značajnu sumnju u sposobnost kluba da nastavi sa poslovanjem“, pogotovo što ne postoje konstantni prihodi koji najviše zavise od eventualnog plasmana u evropska takmičenja. Zbog toga nema sumnje da je drugi ulazak u Ligu šampiona zaredom za Zvezdu finansijski „vetar u leđa“.

Treba napomenuti i to da se tokom prošlog proleća u klubu vešto krila informacija da su radnoj zajednici kasnile plate, uprkos tome što je tim napravio istorijski uspeh plasmanom u Ligu šampiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari