Plaše navijače pred Mundijal 1Foto: EPA/ DANIEL DAL ZENNARO

Iz Ruske ambasade u Londonu saopštili su da su šokirani dokumentarnim filmom u produkciji BBC „Ruska armija huligana“, o navijačima iz ove zemlje, i da je cilj emitovanja tog filma sejanje straha u britanskom društvu i diskreditovanje Rusije pred Mundijal 2018.

„Film pod nazivom ‘Russia’s Holigan Army’ koji je objavljen na drugom kanalu BBC je šokantan jer predstavlja domaćina Svetskog prvenstva 2018. u takvom svetlu. Stiče se utisak da je cilj da se seje strah u britanskom društvu i upozore navijači da ne putuju u Rusiju“, stoji u saopštenju ambasade.

Prema navodima ambasade, film je zasnovan na „dorađenim snimcima nasilnih ruskih navijača“ u Marseju.

„Autori filma sa kanala koji finansira vlada uradili su sve kako bi diskreditovali Rusiju i predstojeći Mundijal 2018. godina“, stoji u saopštenju, uz naznaku da je slično učinjeno i pre nekoliko godina, pred Zimske olimpijske igre u Sočiju 2014.

BBC2 je u opisu dokumentarca naznačio kako je u pitanju „šokantan osvrt na ruske ‘firme’ – od razbojnika koji su terorisali Marsej, do sledeće generacije koja se sprema za Svetsko prvenstvo 2018. godine i organizuje brutalne tuče po šumama“.

Uoči objavljivanja filma ruski navijač koji je dao izjavu za BBC, rekao je za „Raša tudej“ da su njegove reči pogrešno interpretirane. Huligan pod nadimkom „Ubica“ Vasili, otkrio je da su nerede u Francuskoj organizovale ruske vlasti iz Kremlja.

„Bilo je članova specijalnih jedinica među huliganima koje je poslao Vladimir Putin da osvoje Evropu“, kaže u filmu vođa navijačke grupe „Gladijatori“ moskovskog Spartaka Vasili, a na njegovu priču nadovezuje se drugi huligan Denis, vođa grupe „Orel mesari“. „Postoje određene taktike ulične borbe koje vežbamo često prilikom tuča u gradovima“.

Za „Raša tudej“ Vasili kaže da su njegove reči izvrnute.

„Zadivljen sam kako su izvrnuli moje reči u medijima. Nisam gledao film, jedino sam čitao tekstove u „Gardijanu“, koji vodi prljavu kampanju. Deo o ‘Putinovim vojnim snagama u Marseju’ je beskrupulozna laž. Nikada to nisam rekao, znam sa kime sam razgovarao i kakve su odgovore tražili“, istakao je on.

On je dodao da je režiser filma Aleks Stokli von Stacer delovao kao iskrena osoba i da je bio uveren da će njegova izjava biti predstavljena na pravi način.

Posle meča na Evropskom prvenstvu 2016. između Rusije i Engleske na marsejskom ‘Velodromu’ došlo je do velikih sukoba – ruski navijači su se probili na deo tribina gde su bili protivnički i napali ih, a neredi su se potom preneli na ulice. UEFA je kaznila Rusiju sa 150.000 evra i upozorila je da će biti izbačena sa takmičenja ukoliko se problem nastave, dok je Englezima takođe priprećeno diskvalifikacijom zbog navijačkog nasilja, ali nisu kažnjeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari