Platiš najviše za rang više 1Foto: STARSPORT

Za FSS od sada pare i zvanično vrte gde „burgija“ neće.

Sportski rezultat, odnosno plasman na tabeli, neće imati nikakav uticaj na ulazak u Superligu ili Prvu ligu Srbije ukoliko se u njima pojavi slobodno mesto, pošto će se ono popunjavati preko tendera i prednost će imati onaj ko bude spreman da plati što više.

Tenderski rokovi za popunjavanje liga biće ekstremno kratki, tako da će klubovi imati malo prostora za prikupljanje potrebnog novca, što će opet stvarati mogućnost za favorizovanje onih koji bi eventualno unapred mogli da budu obavešteni o raspisivanju konkursa. Tako rok za podnošenje ponuda za ulazak u viši rang neće biti kraći od dva, ali ni duži od pet dana, a pravo na učešće na tenderu imaće svi klubovi prvog nižeg ranga od onog koji se popunjava.

„Ponuda kluba podnosi se u pisanom obliku (pisanoj formi) i mora da sadrži iznos novčane naknade izražen u dinarima koji je klub spreman da plati kao najbolji ponuđač kako bi stekao pravo da se takmiči u konkretnoj ligi u kojoj se pojavilo jedno ili više mesta“, navodi se u odluci Saveza.

Osim bizarnosti da se u viši rang ulazi preko tendera, odluka je dodatno sporna jer ju je doneo Odbor za hitna pitanja FSS koji, kao što mu samo ime kaže, zaseda samo kada Izvršni odbor ne može da se sastane ili je u pitanju stvar za koju je neophodno da se izuzetno brzo donese rešenje.

Da sportski rezultat nije merilo plasmana u viši rang već samovolja grupe ljudi u vrhu Saveza najbolje se videlo uoči početka aktuelne sezone kada je Bežanija odlučila da istupi iz Prve lige Srbije.

Tada je njihovo mesto odlukom Odbora za hitna pitanja FSS popunila Kolubara, iako su po plasmanu na tabeli prednost trebali da imaju Teleoptik i IMT.

Sada su stvari dosta jasnije i u ovakvim slučajevima odlučivaće novac koji će FSS naplatiti onome ko želi u viši rang.

Sličan primer do sada nije zabeležen u Evropi, a opšte je poznato da fudbalski savezi kroz premije i nagrade plaćaju klubovima učešće u njihovim takmičenjima.

Na primer, UEFA nikada nijednom klubu nije u svojoj istoriji naplatila učešće u Ligi šampiona ili Ligi Evrope, već je sportski rezultat bio jedino merilo ulaska u te evrokupove. Ne treba posebno naglašavati da evropska „kuća“ fudbala kroz visoke svote novca nagrađuje sve timove koji igraju njihova takmičenja. Isto tako i FIFA plaća savezima za češće reprezentacija na Mundijalu i igranje kvalifikacija, kao i klubovima za igranje Svetskog klupskog prvenstva.

Predsednik Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost Mirko Poledica kaže za Danas da oseća „stid i sramotu“ zbog odluke FSS iako formalno nije ni mogao da utiče na novo pravilo.

– Odluka FSS da će najbolji platioci moći da popune lige u slučaju da se pojave upražnjena mesta, što se i očekuje, najveća je sramota u novijoj istoriji FSS i degradacija fudbala i fudbalskih rezultata. Svuda u svetu o napredovanju klubova odlučuju sportski rezultati a naši fudbalski rukovodioci doneli su odluku da novac bude prioritetan u odnosu na rezultate. Postavlja se pitanje, šta znače sportski rezultati u Srbiji i zašto ne znače ništa? Bio sam u pravu kada sam rekao da se fudbal u Srbiji igra samo zbog funkcionera i sudija. Svi ostali su potpuno nebitni – zaključuje Poledica.

FSS do zaključenja ovog izdanja nije odgovorio na pitanja lista Danas zašto se u slučaju popune slobodnih mesta u ligama odustalo od principa sportskog rezultata, kao i da li zbog toga postoji opasnost da UEFA i FIFA zatraže povlačenje te odluke.

Ne važi za Smederevo i Kabel

FSS je doneo odluku da klubovi koji su kažnjavani ove sezone ne mogu izboriti plasman u viši rang, niti mogu ostati u ligi osim ako ne dođe do proširenja. Ova odluka je naročito bitna za Kabel iz Novog Sada i Smederevo, kojima je jesenas oduzeto po 10 bodova zbog narušavanja integriteta takmičenja, odnosno sumnje u nameštanje meča. Međutim, kako se ova odluka odnosi samo na ovu sezonu, već od sledeće moći će da konkurišu za eventaulno upražnjeno mesto u Superligi i drugim takmičenjima čak i oni klubovi koji su optuženi za nameštanja.

Danas žreb za četvrtfinale Kupa

Žreb za četvrtfinale Kupa Srbije obaviće se danas u 12 časova u prostorijama FSS na Terazijama u Beogradu. Povlašćeni klubovi na žrebu biće: Crvena zvezda, Partizan, Radnički Niš i Mladost Lučani, dok će se u drugom šeširu naći: Čukarički, Vojvodina, Radnik i Inđija. Mečevi četvrtfinala zakazani su za 3. jun. Finale bi trebalo da se odigra 24. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari