Po poukama iz Atine 1Foto: STARSPORT

U globalu krajnje prosečno odigrali su košarkaši Crvene zvezde na startu povratničke sezone u Evroligi.

Panatinaikos je u Atini mogao, možda i morao da padne da su kojim slučajem izabranici Milana Tomića odigrali kolektivnije, jednostavnije i brže. Da li su i na koji način savladane lekcije iz prestonice Grčke trebalo bi da se vidi već večeras, na evroligaškom, ovosezonskom debiju pred svojim navijačima u Beogradskoj areni (19.00).

Zvezda će u drugom kolu ugostiti Fenerbahče, turskog velikana koji se trenutno baš i ne nalazi u optimalnoj formi, a dodatno je opterećen povredama ključnih igrača u centarskoj liniji.

Jan Veseli i Žofri Lovernj oporavljaju se od povreda i njihov tačan povratak je i dalje prolongiran. Željko Obradović bio je primoran da u septembru reaguje na tržištu i sa Vladimirom Štimcem potpiše tromesečni ugovor. Srpski centar je tokom leta trenirao sa Fenerom i mogućnost njegovog potpisa potrefila se sa novom povredom francuskog centra.

Kasniji povratak reprezentativaca koji su nastupali na Svetskom prvenstvu u Kini, odnosno odlazak Nikole Melija i Marka Gudurića u NBA, doveo je do toga da Fenerbahče nije startovao na očekivan način. Porazi u Superkupu Turske od Efesa, kao i protiv Real Madrida na startu Evrolige mogu se shvatiti i iz perspektive neubedljive igre protiv Gacijantepa u poslednjem kolu domaćeg prvenstva (84:75).

Zbog čitavog spleta okolnosti, trener Obradović pokušaće i u Beogradu da proširi rotaciju i na taj način održi ritam igre, koja je godinama unazad prepoznatljiva po odličnom protoku lopte, sjajnom „spejsingu“ i nesebičnosti ključnih igrača.

U takvoj koncepciji uloge Điđija Datomea i Nikole Kalinića ostale su i dalje vrlo bitne u pogledu kreacije sa niskog posta, pravovremenih pasova; faktički spone između spoljne i unutrašnje linije. Nando de Kolo i Derik Vilijams trebalo bi da se ispostave kao fundamentalna pojačanja u nastojanju da Fener povrati titulu u domaćem prvenstvu, odnosno napadne istu u Evroligi.

U Zvezdi još uvek pamte 12. januar 2017. i do sada jedinu evroligašku pobedu nad Fenerbahčeom izvojevanu „bananom“ Ognjena Kuzmića u poslednjoj sekundi utakmice. Da bi uopšte došli do pozicije da na jedan posed večeras odigraju sa Fenerom, crveno-beli će morati defanzivno da budu mnogo agresivniji, mobilniji na strani pomoći i daleko efikasniji u tranziciji.

Zvezda na startu sezone ima defanzivan problem na niskom postu, gde se Gist muči sa višim i fizički snažnijim centrima, a Odžo nižim i pokretljivijim. Lorenco Braun i Filip Čović odigrali su u Atini ispod svakog nivoa i posebno Čović mogao bi večeras da se pokaže u duelima sa plejmejkerima koji su po konstituciji slične građe.

Perperoglu o trombozi

Stratos Perperoglu je prošle sezone pokazao da je potez uprave Crvene zvezde da ga angažuje u 34. godini, na predlog trenera Milana Tomića, bio ispravan. Trostruki osvajač Evrolige bio je jedan od najzaslužnijih za podizanje pehara u ABA ligi. U intervjuu za sajt Evrolige Perperoglu je otkrio da je 2011. mogao da završi karijeru zbog zdravstvenih problema. Sedeo je u avionu i nije ustao čitav let i posle dugog puta je osetio bol u desnoj nozi. Doktor je odlučio da mu proveri vene i onda ostao u šoku…

„Samo mi je rekao da se ne pomeram! Kazao je da su mi vene začepljene i da je u pitanju ozbiljno zdravstveno stanje“, ispričao je Perperoglu i otkrio da je potom ustanovljena tromboza (krvni ugrušak) koju je imao i njegov otac, ali u mnogo kasnijem dobu, zbog čega se posebno uplašio. “ Iskreno, nisam znao da li ću ikada više igrati ponovo košarku. Danas, kada god imam neku povredu, kada sam pokidao mišić lista, rekao sam doktorima da mi ipak provere i vene. Brinem i o dijeti, na dugim letovima nosim specijalne čarape…“, ispričao je grčki košarkaš i otkrio da sa sobom nosi i lekove koji mogu da mu pomognu.

Raspored 2. kola

Crvena zvezda – Fenerbahče       19.00

CSKA – Bajern         19.00

Asvel – PAO  20.45

Real – Makabi           21.00

petak

Himki – Baskonija    19.00

Zenit – Barselona    19.00

Efes – Alba    19.30

Olimpijakos – Valensija      20.30

Milano – Žalgiris       20.45

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari