Pobeda vodi u proleće 1Foto: STARSPORT

Samo tri nedelje posle prvog duela sa Gentom u istoriji kluba sa „Rajka Mitića“, Crvena zvezda će opet da se nađe licem u lice sa belgijskim timom, s tim što će ovog puta ulog biti još veći, jer srpski šampion ima priliku da već večeras dočeka proleće u Ligi Evrope.

Ako još jednom porazi „fenjeraša“ grupe L, a njen lider Hofenhajm pobedi, crveno-belima najbliži, Slovan iz Libereca.

U tom slučaju bi nekadašnji prvak Evrope i sveta mogao da prođe i s „nulom“ u preostala dva kola, s tim što u Češkoj ne bi smeo da izgubi s četiri ili više golova razlike za Slovan, jer je ovaj iz Beograda ispraćen sa 5:1.

– Znamo sve što je potrebno o Gentu, a posle iskustva iz prvog meča verujemo u sebe, pozitivan rezultat, našu treću pobedu u ovoj sezoni Lige Evrope i, možda, već ovog četvrtka plasman u sledeću fazu – ne skriva lični i kolektivni optimizam 19-godišnji defanzivac Strahinja Eraković, kome u poslednje vreme raste minutaža u domaćim i evropskim utakmicama.

I drugi Zvezdin odbrambeni adut Milan Gajić nagoveštava dobre vesti.

– Naš cilj je da prezimimo u Evropi i daćemo sve od sebe da to i uradimo. Ovo gostovanje je velika prilika da se pobedom približimo tom cilju. U Belgiji nas očekuje teška utakmica, videli smo u prošlom meču o kakvoj se ekipi radi. Za početak, važno je da uđemo s pravim stavom u duel – kazao je strelac prvog gola u vikend pobedi protiv Vojvodine.

I generalni direktor Zvezdan Terzić prezimljavanje u slabijem UEFA takmičenju doživljava kao realnu budućnost.

– Kada smo krenuli u ovo takmičenja, zacrtali smo proleće u Evropi. Nismo time želeli da stavljamo pritisak na ekipu i stručni štab, više da im pokažemo koliko stvarno verujemo u ovaj kvalitetan tim, s više vrhunskih pojedinaca. Zaslužujemo da odemo dalje – kategoričan je visoki funkcioner kluba iz Ljutice Bogdana, mada je šef struke Dejan Stanković suočen sa silnim kadrovskim problemima.

U Belgiju nije mogao da povede povređene  golgetere iz beogradskog slavlja protiv Genta – Aleksandra Kataija i Gelora Kangu, jednako važne i za kreacije akcija, ne može da računa ni na povređenog Marka Gobeljića (od koristi i kao član zadnje linije i kao vezista), standardnog beka Milana Rodića (zaražen korona virusom) i, zbog kartona, suspendovanog kvaritelja rivalove igre Sekua Sanoga.

Talentovani Željko Gavrić takođe nije fit, ali je otišao na put, baš kao i, silom prilika, dva priključena člana omladinskog pogona.

Sve to primorava Stankovića da dobro izmozga kako na temu formacije tako i kadrovskih rešenja na gorućim pozicijama u prostoru ispred golmana Milana Borjana i na sredini terena.

Jeste domaćin moneta za potkusurivanje i u LE i u nacionalnom prvenstvu (trenutno 10. na tebeli), ali daleko od toga da se može uzeti zdravo za gotovo, pre svih ukrajinski špic Roman Jaremčuk, mlade snage Osman Bukari i Giorgi Čakavedze, iskusni  kapiten Vadis Ođiđa Ofoe ili, recimo, francuski internacionalac Eliša Ovusu.

Sudi Slovak Glova

Glavni arbitar meča na Gelamko areni biće slovački 32-godišnji arbitar Filip Glova. Njemu će pomagati zemljaci Peter Bednar i František Ferenc, kao i četvrti arbitar Mihalj Ocenaš. Reč je o sudiji koji je sezone već delio pravdu na jednom meču Lige Evrope i to u Londonu, gde je Arsenal savladao Dandalk sa 3:0.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari