Pobednik festivala film „250 stepenika“ 1Nataša Kovačević sa čajetinskim osnovcima, arhiva Foto Marija Jeremić

Gran-pri VII Međunarodnog festivala sportskog filma, koji je u nedelju uveče završen na Zlatiboru, pripao je dokumentarcu „250 stepenika“, scenariste Vladimira Pajića i reditelja Vladimira Kurćubića, u produkciji beogradskog PGM Netvork-a.

Pobednički film govori o čuvenoj generaciji košarkaške reprezentacije Jugoslavije koja je, 1987. godine u italijanskom gradiću Bormiju, postala junuorski prvak sveta, pod vođstvom Svetislava Pešića, a u njemu o tome svedoče Divac, Rađa, Kukoč, Đorđević i ostali igrači i članovi stručnog štaba.

Uz navode da je u pitanju „uzbudljivo i dramski efektno gradirano, na momente setno i nostalgično i dosledno plasiranom metaforom protkano dokumentarno ostvarenje o velikom uzletu jedne od najtalentovanijih generacija u istoriji jugoslovenske košarke“, žiri je ocenio da je to i „podsećanje na dane velikih uspeha jugoslovenskog sporta, ali i pokazatelj šta je još mogla postići okosnica te generacije da nije bilo raspada države i da je ostala na okupu i tokom devedesetih godina prošlog veka“.

Nagradu za najbolji film o visokim moralnim vrednostima u sportu je osvojio dokumentarac „Pobednik ostaje“ o Aleksandru Saši Đorđeviću , reditelja Nemanje Ćeranića, a ostvarenju „Žoc – Čovek odluke“, režisera Ivice Vidanovića, koji je posvećen Željku Obradoviću, nagrađen je za najbolji film o ličnosti u sportu.

Kineski film „Vožnja po oblacima“ je nagrađen za fotografiju, Nagrada „Dinko Tucaković“ za najbolju režiju je pripala belgijskom režiseru Sinu Verstejhu za ostvarenje „Junior“, a „Led“, Olega Trofima, u kome igra Miloš Biković, proglašen je za najblji igrani film.

Visokoletač“, reditelja Miloša Petričića, koji je posvećen Dušanu Ivkoviću, proglašen je za najbolji kratkometražni dokumentarni film, dok je francusko-ruandsko ostvarenje „Fudbal Ruanda – Polja sećanja“, autora Fransoa Gzavijea Detona i Mari Toms-Penet, nagrađeno za najbolji dugometražni dokumentarni film.

Od 7. do 10.juna na festivalu je prikazano pedesetak filmova iz 22 zemlje, a najuspešnijim sportistima i umetnicima su dodelje nagrade za životno delo. Predstavljeni su sportisti Subotice i prikazani delovi iz filma „Skok“, koji je posvećen Nataši Kovačević, kojoj je dodeljeno specijlno priznanje „Heorina sporta i života“, a koja je učenicima čajetinskih osnovnih škola, koji su joj napiisali stihove podrške, uzvratila poklanjanjem svoje biografske knjige „Koraci“.

– Hvala vam na trudu. Sve ovo je za mene vetar u leđa i drago mi je da ovde vidim mnogo mladih i pametnih ljudi, rekla je Nataša Kovačević i zahvalila se na srdačnom dočeku.

Naredne godine festival u novom zdanju

Arsen Đurić, predsednik Organizacionog odbora festivala i zamenik predsednika opštine Čajetina, najavio je da će sledeće godine ta manifestacija biti priređena u novom zdanju Kulturnog centra na Zlatiboru, koji će uskoro biti otvoren.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari