Počasti Sineru u Rimu: Nema smisla da pravim žurku u rodnom mestu jer su tamo poginuli majka i dvoje dece 1Foto: AP/Gregorio Borgia

Janik Siner (22), prvi Italijan koji je trijumfovao na Australijan openu i prvi italijanski teniser osvajač na turniru za grend slem u poslednjih 48 godina, stigao je u Rim.

Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani uručio mu je sertifikat koji ga imenuje za ambasadora sportske diplomatije svoje zemlje.

U sedištu nacionalne federacije za tenis i padel, gde mu je domaćin bio Anđelo Binagi, predsednik saveza od 2001, održana je pres-konferencija koja je privukla veliki broj novinara.

Siner, skroman kao i uvek, strpljivo je odgovarao na baražna pitanja.

Rekao je i da neće ići na muzički festival u San Remu, koji počinje sledeće nedelje, i da mu je život i Monte Karlu prijatan i da je bilo logično da se preseli tamo gde trenira od 18. godine.

Raduje ga i odlazak na Olimpijske igre u Parizu ove godine i zbog prilike da bude sa ostalim sportistima iz Italije i zbog toga što će se igrati na Rolan Garosu.

Počasti Sineru u Rimu: Nema smisla da pravim žurku u rodnom mestu jer su tamo poginuli majka i dvoje dece 2
Foto: EPA-EFE/VINCENZO LIVIERI

Rekao je i da je načinio dobar izbor što je sa skijanja prešao na tenis.

„Na skijanju takmičenja počinju rano ujutro. Dobar deo dana se provodi i na minus 20. Tenis je ipak bolji“.

Siner je rođen u varoši Sesto u Južnom Tirolu.

Italijanski Alpi su ga privukli da se bavi smučanjem.

Bio je jedan od najboljih italijanskih skijaša uzrasta od osam do 12 godina. S osam je bio državni prvak u veleslalomu, a s 12 vicešampion.

Njegovi roditelji, otac kuvar i majka konobarica u skijaškoj kući u Sestu, radovali su se njegovom podvigu, prateći ga u televizijskim prenosima iz porodičnog doma.

Siner nije odmah otišao u rodnu varoš. Posetiće je kasnije.

„Tamo se nedavno dogodila tragedija. U saobraćajnoj nesreći su poginuli majka i dvoje dece od sedam i deset godina. Otac i još jedno dete su na sreću preživeli. Ne bi imalo smisla da sada tamo pravim žurku i da se veselimo kada je mesto pod utiskom teškog gubitka“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari