Tom Bradyfoto EPA-EFE/ERIK S. LESSER

Posle 18 odigranih kola i nekoliko meseci čekanja, došao je dugo iščekivani dan: početak plejofa u NFL.

Ovaj vikend, od subote 14. januara do ponedeljka 16. januara je rezervisan za vajld kard rundu tokom koje će biti odigrano šest utakmica, dok će slobodni biti pobednici AFC-a (Kanzas Siti) i NFC-a (Filadelfija Iglsi).

Prvi će na teren izaći San Francisko i Sijetl, a taj meč je na programu večeras od 22:30 časova.

Sijetl je imao iznenađujuću sezonu, a prva zvezda ekipe je neočekivano postao kvoterbek Đino Smit, koji je tek sa 32 godine dobio pravu šansu u NFL i ulogu startnog kvoterbeka u jednoj ekipi.

Potpuno neverovatno zvuči činjenica da je Sihoksima prijao odlazak legendarnog kvoterbeka Rasela Vilsona koji im je doneo i Superboul 2014. godine, a još čudnije deluje da su se Denver Bronkonsi potpuno raspali pod njegovim vođstvom, zabeleživši tek pet pobeda u sezoni.

Iskusni „vuk“ Pit Kerol preporodio je Sijetl onda kada su svi pomislili da će tim krenuti u „ribild“ i odvedeo je tim u plejof.

Ipak, u tom poduhvatu su imali i malo sreće, pogootovo u poslednjem kolu kada su savladali LA Remse, a imali su i blagu pomoć sudija u poslednjoj četvrtini, te im je je na ruku išla pobeda Detroita nad Grin Bejom u gostima.

Sa druge strane Najnersi igraju možda i najlepši fudbal u NFL.

Kajl Šenehen je dizajnirao sjajan napad koji melje protivničke odbrane, a tim nisu poremetile ni povrede prva dva kvoterbeka.

Sezonu je kao startni kvoterbek započeo mladi Trej Lens, ali je u drugom kolu doživeo tešku povredu članka baš u meču protiv Sijetla zbog koje mora da pauzira godinu dana.

U tim je onda ušao dojučerašnji prvi kvoterbek San Franciska Džimi Garopolo koga su mnogi mediji selili iz Kalifornije između dve sezone i tim je zaigrao mnogo bolje.

Ipak, čuveni superstar je u meču protiv Majamija polomio stopalo i zbog toga je pre kraja završio sezonu.

U njegove „kopačke“ je ušao čuveni „Mr. Irrelevant“, odnosno Brok Pardi, poslednji pik na prošlogodišnjem draftu i zaprepašćujuće brzo ušao u napadačku šemu Najnersa, ostavivši ih na tragu pobeda.

Kada je najavljeno da će Pardi biti novi kvoterbek Najnersa mnogi su u Americi pomislili da su šampionske ambicije ekipe Kajla Šenehena ugašene.

Mnogi, ali ne i sam Šenehen.

Saigrači su dosta pomogli talentovanovanom 23-godišnjaku, Dibo Semjuels i Džorž Kitl su bili maestralni, a Pardi je izuzetno bacao lopte i igrao je utakmice bez interšepšna.

Pardi je ubrzo zaslužio pohvale trenera.

„On je definitivno najspretniji ruki kojeg sam ikada trenirao. Bio je takav tokom cele nedelje, iako nije bio siguran da li će igrati. Mi nismo imali drugog izbora, osim da računamo na njega. Ali on je bio komforan, bio sve bolji kako je utakmica prolazila i bio prilično neverovatan“, rekao je Šenehen.

Ipak jedan fantastičan trejd Fortinajnersa je oblikovao njihovu čitavu sezonu i doveo ih praktično do uloge favorita u NFC.

Pro-boul raning bek Karolina Pantersa Kristijan Mekefri poslat je u San Francisko Fortinajnerse u zamenu za pikove sa drafta, a upravo je Mekerfri unapredio igru trčanjem San Franciska do neslućenih razmera.

Najnersi deluju nezaustavljivo i veliki su favorit protiv Sijetla.

U noći između subote i nedelje od 02:15 časova ujutru snage će odmeriti Džeksonvil i Los Anđeles Čardžersi.

Džeguarsi su na spektakularan način, u samoj završnici sezone stigli do mesta u plejofu ispred divizijskog rivala Tenesi Tajtansa.

Tenesi je suvereno vladao divizijom, u jednom trenutku je imao skor 7-3, ali onda je krenuo strmoglav pad ekipe Majkla Vrabela.

Usledili su porazi u nizu i to protiv Sinsinatija, Filadelfije, Džeksonvila, Čardžersa i Hjustona, da bi u poslednjem kolu imali divizijsi duel protiv Džeguarsa.

Samo pobeda je Tenesi vodila u plejof, ali su oni i taj meč izgubili, postavši jedan od najvećih gubitnika ove sezone.

Los Anđeles Čardžersi su potpuno iznenadili plasmanom u plejof.

Ne zato što imaju loš tim več zato što su bili „masakrirani“ povredama od prvog do poslednjeg kola ligaškog dela sezone.

Kvoterbek Čardžersa Džastin Herbert je igrao i sa naprsnućem rebara kada prosto nije mogao ni da diše kako treba i junački je odveo svoj tim do plejofa.

Ovaj meč će biti prava poslastica u vajld kard rundi.

Nedeljni program otvoriće duel Bafalo Bilsa i Majami Dolfinsa koji je na programu od 19 časova.

Bafalo je jedan od najvećih kandidata za osvajanje trofeja Vinsa Lombardija.

Srčani udar koji je doživeo sejfti Bilsa Damar Hemlin u poslednjem kolu protiv Sinsinatija je ujedinio čitavu ligu, a da li je na neki način usporio kvoterbeka Džoša Alena i saigrače ostaje da se vidi.

Majami je uoči početka sezone bio jedan od najvećih potencijalnih iznenađenja, ali je povreda kvoterbeka Tue Tagovailoe pomrsila račune treneru Dolfinsa Majku Mekdenijelu.

Od tog trenutka je krenuo niz poraza Majamija, a ekipa je tek u poslednjem kolu „izvadila kartu“ za plejof trijumfom nad Njujork Džetsima.

U ovoj sezoni su Bafalo i Majami igrali dva puta, a skor je 1:1.

Upravo je u meču protiv Bafala Tua doživeo tešku povredu glave i potres mozda kada ga je krvnički o zemlju tresnuo lajnbeker Bilsa Met Milano.

Tu povredama za njega nije bio kraj jer je protiv Sinsinatija doživeo jezivu povredu vrata kada je na nosilima iznesen sa terena.

Njega su potom zamenili Tedi Bridžvoter i Skajlar Tompson, a ne zna se ko je bio gori na terenu.

Bridžvoter je imao isuviše interšepšna, a Skajlar Tompson je bio prečesto nesiguran, pa su se porazi ređali kao na traci.

Kako navode američki mediji Tua će biti spreman za plejof, a onda ćemo videti koliko on Tajrik Hil i Džejlen Vadl mogu protiv favorizovanih Bilsa.

U nedelju uveče od 22:30 sati snage će odmeriti Minesota i Njujork Džajantsi.

Minesota je favorit, ali ne deluje ubedljivo.

Mnogo utakmica je dobila sa razlikom manjom od jednog tačdauna, a možda je vreme da im sreća i okrene leđa.

Najveća snaga tima je mladi vajd risiver Džastin Džeferson koji je Vikinzima direktno doneo nekoliko pobeda u finišu sezone svojim individualnim kvalitetima, a takođe su raning bek Dalvin Kuk i vajd risiver Adam Tilen glavne uzdanice u napadu tima iz Mineapolisa.

Ipak, problematičan je kvoterbek Kirk Kazins koji češto ume da pogreši i da „proda“ ekipu u najvažnijim trenucima utakmice.

Njujork Džajantsi su možda i najlepša priča ove sezone.

Trener Brajan Dejbul je napravio sjajnu atmosferu u timu iz koje je došao fantastičan rezultat i plasman u plejof.

Iz apsolutne rasterećenosti mogu biti „nagazna mina“ u ovom plejofu i možda kamen spoticanja za favorizovanu Minesotu.

U noći između nedelje i ponedeljka od 02:15 časova u Ohaju će se sastati divizioni rivali Sinsinati Bengalsi i Baltimor Rejvensi.

Sinsinati igra fantastičan fudbal i jedan je od najvećih favorita za ulazak u Superboul iz AFC-a.

Sa druge strane Baltimor je osakaćen povredama, pre svega kvoterbeka Lamara Džeksona.

On je alfa i omega tima iz Merilenda, a bez njega to nije ista ekipa.

Nažalost, Džekson je i ove sezone imao problema sa povredom, a čim se to desilo, Baltimor je krenuo u niz poraza, baš kao i prošle sezone.

Sinsinati sa druge strane sjajno predvodi Džo Burou, a fantastični su vajd risiveri Te Higins, Tajler Bojd i Džamar Čejs.

Treba svakako istaći i raningbeka Džo Miksona, pa je jasno sa kakvom paletom talentovanih saigrača u napadu raspolaže Džo Burou.

Sa druge strane, taj kvalitet i talenat ni izbliza nema Džekson u Baltimoru, pa je jasno zašto su Bengalsi apsolutni favoriti na meču.

Da stvar bude gora po trenera Džona Harbora, postoji mogućnost da se Džekson ne oporavi od povrede kolena koju je zaradio 4. decembra protiv Denvera.

Poslednji meč prve runde plej ofa odigraće Tampa Bej i Dalas u utorak ujutru od 02:15.

Dalas je apsolutni favorit, a Tampa Bej se našao u plejofu samo zahvaljujući najslabijoj diviziji u čitavom NFL.

Problemi Bakanirsa su ogromni. U napadu ne mogu da prebace 20 poena, a odbrana im je šuplja i biće prava poslastica za kreativan i kvalitetan napad Kaubojsa.

Napadom sjajno rukovodi Dag Preskot, a ispred sebe ima mnogo kvalitetnih opcija.

Pre svih vajd risivera Si-Di Lemba, te raning bekove Tonija Polarda i Ezekijela Eliota i sjajnog tajd enda Daltona Šulca.

Sa druge strane Tom Brejdi nema nikakve specijalne opcije u napadu izuzev odličnog raning beka Leonarda Furneta.

Ipak i on je, kao i Brejdi, daleko ispod svojih mogućnosti ove sezone, pa se čini da je poraz Bakanirsa gotovo neminovan.

Naredni krug plejofa na programu je između 21. i 23. januara, a poznati su i potencijalni parovi.

Filadelfija će igrati protiv boljeg iz duela Tampa Bej – Dalas, dok će drugi par u plejofu NFC-a činiti Minesota – Njujork Džajantsi i San Francisko – Sijetl.

U AFC-u će Kaznas Siti igrati protiv Džeksonvila ili Los Anđeles Čardžersa, a drugi par će činiti pobednici mečeva Bafalo Bilsi – Majami Dolfinsi i Sinsinati – Baltimor.

Superboul je zakazan za 12. februar, a domaćin će biti Stejt Farm Stadion u Glendejlu koji je dom Arizona Kardinalsa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari