Počinje Premijer liga: Siti favorit, Čelsi u naletu 1Foto: EPA-EFE/Peter Powell

Utakmicom između Brentforda i Arsenala danas počinje nova sezona Premijer lige, 29. po redu od kada je u sezoni 1992/93. startovalo najpopularnije fudbalsko takmičenja na svetu u ovom formatu.

Titulu šampiona brani Mančester siti, novi članovi su Norič, Votford i Brentford, a na kraju prošle sezone ispali su Fulam, Vest Bromvič Albion i Šefild junajted.

Iako kladioničari daju najveće šanse Mančester sitiju da će ponovo osvojiti trofej, čini se da je Čelsi poslednjih meseci u velikom usponu i da će klub sa „Stamford Bridža“ biti veliki glavni rival „građanima“.

U krug favorita ulaze još Liverpul i Mančester junajted, a u grupi „ko bi rek’o čuda da se dese“ su Arsenal, Totenhem i Lester.

Glavni kandidati za preseljenje u Čempionšip su uvek novi premijerligaši, a njima treba dodati Barnli, Brajton, Sautempton i Kristal Palas.

Mančester Sitiju bi na putu do osvajanja Premijer lige, svakako dobro došlo i dovođenje Harija Kejna, čiji transfer iz Totenhema zavisi od toga koliko će se dugo cenkati vlasnik kluba iz Londona Danijel Levi.

Ekipu je napustio umorni i ispovređivani Serhio Aguero (Barselona), a iz Aston Vile je stigao Džek Girliš za 100 miliona funti.

Čelsi je prvi trofej u sezoni osvojio preksinoć pobedom nad Viljarealom u Superkupu Evrope.

Prošlosezonski osvajač Lige šampiona rešio je pitanje napadača dovođenjem Romelua Lukakua iz Intera za 115 miliona evra, a iz kluba su od poznatijih igrača otišli samo Olivije Žiru i golman Vili Kabaljero.

Iako klub sa „Stamford Bridža“ ima sjajan tim, čini se da će najveći adut biti menadžer Tomas Tuhel.

Mančester Junajted je konačno doveo Džejdona Sanča iz Borusije iz Dortmunda i to za više od 90 miliona evra.

Takođe, na „Old Traford“ je stigao i Rafael Varan iz Reala i čini se da Junajted ima tim koji može da se bori za titulu ravnopravno sa gradskim rivalom.

Sad sve zavisi od menadžera Olea Gunara Solskjera, a tu nastaje problem.

Ako je Norvežanin nešto naučio iz sopstvenih grešaka onda će sledeća sezona biti ona koju navijači najtrofejnijeg kluba Premijer lige čekaju već osam godina.

Poslednji favorit za titulu je Liverpul. Najveća pojačanja su povratak u ekipu igrača koji su prošle sezone pauzirali zbog povreda – Van Dajka i Džoa Gomeza.

Veliki problem je odlazak Žoržinja Vajnalduma u Pari Sen Žermen i činjenica da klub nije doveo pojačanje na njegovoj poziciji. Iz Lajpciga je stigao Ibrahima Konate za 36 miliona funti.

Lester je u krugu timova koji će se boriti za plasman u Ligu šampiona.

Prošle sezone osvojili su FA kup i propustili šansu za LŠ u finišu sezone.

Ovog leta sačuvali su sve najvažnije igrače, a doveli su Patsona Daku iz Salburga, koji je odličan izbor za tandem sa Džejmijem Vardijem.

Ukoliko do kraja prelaznog roka niko ne napusti klub Lester ima velike šanse da se nađe među četiri prvoplasirana na kraju sezone. Čemu teži i Totenhem.

Ukoliko kapiten Hari Kejn, koji je bojkotovao pripreme ekipe za novu sezonu, ode u Mančester siti predstoji im borba i za plasman u Ligu Evrope.

„Pevci“ imaju novog menadžera Nuna Espirita Santa, a stigli su i mladi i veoma talentovani Brajan Hil iz Sevilje i Kristijan Romero iz Atalante.

Član nekadašnje velike četvorke Arsenal prvi put posle 26 godina neće nastupati u Evropskim kupovima pa će menadžer Mikel Arteta moći da se posveti takmičenju u Premijer ligi.

„Topdžije“ gotovo da nisu promenili tim u odnosu na prošlu godinu.

Od poznatijih igrača na „Emirejts“ su stigli Nuno Tavareš iz Benfike, Ben Vajt iz Brajtona i Albert Lokonga iz Anderlehta, a otišao je samo David Luiz.

Plasman u Ligu Evrope i napad na neki od domaćih kupova je realan domet za ovu sezonu.

Aston Vila je značajno izmenila sastav, pa će i ambicije biti drugačije u odnosu na prošlogodišnje, kada im je borba za opstanak bio osnovni cilj.

Najznačajnija promena je odlazak Džeka Girliša u Mančester siti, a za 100 miliona funti koliko su dobili za svog najboljeg igrača čelnici kluba iz Birmingema su se razgoropadili na tržištu.

Na „Vila Park“ stigli su Emilijano Buendija (Norič), Ešli Jang (Inter), Denin Ings (sautempton). Leon Bejli (Bajer Leverkuzen), kao i Aksel Tuanzebe iz Mančester junajteda, ali kao pozajmljeni igrač. K

lub su, između ostalih napustili i Tom Hiton, Ahmed El Mohamedi i Lovre Kalinić (pozajmljen Hajduku).

Everton je opet promenio menadžera i umesto Karla Anćelotija, koji je otišao u Real Madrid na „Gudison“ je stigao Rafa Benitez. To znači da će „karamele“ igrati odličan defanzivan fudbal.

Plasman u sredini tabele je zagarantovan, a ukoliko Kalvert-Luis, Ričarlison i Hames Rodriges zadrže dobru formu duže od petnaestak kola moguć je plasman u Ligu Evrope.

U klub su stigli Endi Tauzend (Kristal Palas), Asmir Begović (Bornmut) i Demaraj Grej (Bajer Leverkuzen), a, između ostalih otišli su Teo Volkot (Sautemton) i Džošua King (Votford).

U Lidsu sve počinje i završava se sa genijalnim 66-godišnjim argentinskim trenerom Marselom Bijelsom.

Glasine govore da najstariji menadžer u Premijer ligi nije imao ni jedan slobodan dan u pauzi između dve sezone. Zbog restrikcija u vezi sa putovanjima odmor je proveo na stadionu, radeći sa trenerima i medicinskim osobljem.

U klub su stigli mladi igrači, a najznačajnija pojačanja su Junior Firpo iz Barselone i Kristofer Klasen iz norveške Valerenge.

Vest Hem je posle godina lutanja konačno prošle sezone sišao sa stranputice.

Poput Lestera, sve do poslednjih nekoliko kola čak su bili i u konkurenciji za plasman u Ligu šampiona.

Nisu puno menjali tim tokom letnjeg prelaznog roka, a najzvučnija pojačanja su Armstrong Oko-Fleks iz Seltika i Alfons Oreola iz Pari Sen Žermena.

Po svemu sudeći „čekićari“ će biti novi klub i za srpskog reprezentativca Nikolu Milenkovića, jer pregovori za njegov transfer iz Fiorentine traju već mesec dana.

Svi ostali osuđeni su na borbu za sredinu tabele, i bežanje od opasne zone.

Od Brentforda koji se vratio u elitu posle 70 godina, preko Brajtona i Bernlija koji su se jedva spasili ispadanja, do doskora boraca za visokimplasman kao što su Kristal Palas i Njukasl.

Pun stadion za vakcinisane

U odnosu na prošlu sezonu najveće pojačanje za Premijer ligu biće povratak navijača na tribine i to u punom kapacitetu stadiona. Oni koji žele da uživo posmatraju utakmice će, osim ulaznice morati da imaju i potvrdu da su vakcinisani ili negativan test. Takođe, obavezno je nošenje zaštitnih maski u pojednim zonama.

Menja se primena VAR-a

Čelnici Premijer lige konačno su odlučili da unesu promene u korišćenju VAR tehnologije. Način na koji je primenjivana, kao i trajanje donošenja odluka nerviralo je sve, osim ljubitelje geometrije koji mrze fudbal.

S obzirom da je najviše polemika izazivalo dosuđivanje ofsajda odlučeno je da se podebljaju linije, kako se više ne bi dešavalo da odlučuju milimetri. Vraća se i pravilo po kome je u prednosti tim koji napada ukoliko sudija ne može da proceni šta se dogodilo. Pomoćne sudije ponovo mogu da podignu zastavicu kada je u pitanju očigledan ofsajd, a vodiće se više računa o prirodnom položaju ruke ako lopta pogodi odbrambenog igrača u šesnaestercu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari