Počinje SP u atletici, trojka iz Srbije 1foto Peđa Milosavljević /Starsport

U martu su najbolji sinovi i ćerke „kraljice sportova“ trčali, (pre)skakali i bacali rekvizite na dvoranskom planetarnom šampionatu u Beogradskoj areni, a od danas do 24. jula će sve to ponoviti pod vedrim nebom, na velelepnom stadionu u Judžinu, na teritoriji američke države Oregon.

Po „redu vožnje“, takmičenje je trebalo da bude održano još prošle godine, ali su ga, takođe prolongirane, Olimpijske igre pomerile na ovo leto, što nema veza s brojem disciplina (49) i učesnika, jer bi stazama i zaletištima trebalo da prodefiluje skoro 2.000 atletičarki i atletičara.

S akcentom na domaće takmičare, s obzirom da SAD kolo vode na listi osvajača odličja na SP ovog tipa, čija je istorija počela 1983. godine u Helsinkiju. I verovanjem da bi ovo izdanje šampionata moglo da bude upamćeno po barem jednom planetarnom rekordu u trkama na kratkim, srednjim i dugim deonicama, bacanju diska, skakanju u vis, bacanju koplja, skakanju udalj…

Srbiju će predstavljati mala družina od svega troje učesnika i još toliko njihovih trenera. Srpski atletski savez, na osnovu ostvarenih normi i trenutne forme, preko „bare“ šalje svog redovnog pretedenta na vrhunske rezultate – Ivanu Vuletu (devojačko Španović) i njenu buduću naslednicu u skoku u dalj Milicu Gardašević, dok će čast jačeg pola braniti Boško Kijanović u trci na 400 metara.

Za drugo dvoje takmičara bi plasman u finale bio istinski podvig dok sama Ivana u svom slučaju to podrazumeva. I više od toga, jer je 32-godišnja sportska heroina rođena u Zrenjaninu, tokom fantastične seniorske karijere odnosila medalje sa Olimpijskih igara, kao i sa Svetskih i Evropskih prvenstava u obe varijante (neke i više puta), uz nekoliko završnih trijumfa u Dijamantskoj ligi. Poslednji put na SP u dvorani, pre četiri meseca, kada je doskočila za zlato.

Boško Kijanović startuje u kvalifikacijama 17. juna, dok će daljašice u kvalifikacije pretposlednjeg dana SP 23. jula, a finale je na programu u danu zatvaranja šampionata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari