Podgorica neosvojiva tvrđava 1Foto: STARSPORT

Gledano iz ugla napravljene distance od 2-0 u pobedama, deluje da su crveno-beli u svojoj hali „Aleksandar Nikolić“ stekli kapitalnu prednost u finalu ABA lige koje se igra na tri dobijene.

Ipak, ako se sagleda širi kontekst i višegodišnja tradicija međusobnih duela, nekako je logičnije da je potencijalna majstorica bliža i razumnija nego li eventualna proslava regionalne titule kapitena Lazića i saigrača u Podgorici.

U skladu sa sistemom 2-2-1 subotnji duel u hali Morača biće prvi od moguća dva u prestonici Crne Gore, koji će za pulene trenera Milojevića imati težinu presudnih, jer bi, vodeći se tradicijom, na taj način zakazali majstoricu u Beogradu.

Zvezda je u (pre)retkim situacijama pobeđivala u Podgorici i nijedna od njih nije bila u plej-ofu.

Rivalitet između klubova, sve do stvaranja SR Jugoslavije, kasnije SCG, nije spadao u grupu onih trofejnih, tradicionalnih, samim tim i tenzičnih.

Sa raspadom SFRJ, a potom i zajednice Srbije i Crne Gore 2006. Budućnost je od strane vladajuće garniture naših južnih komšija vremenom okarakterisana kao „državni projekat“ u koji se sve više ulagalo.

Kontinuirano, klub je postajao sve konkurentniji na Jadranu, a sa silaskom Partizana sa velike scene 2014. Crvena zvezda je postala najveći takmac i neko ko je imao najviše šanse da ih omete ka primarnom cilju – osvajanje ABA lige.

Sa porastom političkih tenzija na relaciji Beograd – Podgorica i odnosi između klubova drastično su se pogoršali, toliko da je poslednjih par sezona postalo gotovo nemoguće da utakmice ne prođu u uzavreloj atmosferi na ivici incidenta i prekida.

U poslednje tri sezone, ne računajući takmičarsku 2019/20 koja je poništena, Zvezda i Budućnost direktno su odlučivali o šampionu ABA lige; crveno-beli su u svim finalinim serijama imali startnu prednost i čini se da su važnosti uvodnih mečeva u nekadašnjem Pioniru postali svesni u sezoni 2017/18. kada su nakon doživljenog brejka u prvom susretu preživeli scenario prepune Morače u kojoj je gotovo nemoguće bilo napraviti ribrejk, iako je Matijas Lesor u trećoj utakmici promašio zicer na par sekundi pre kraja meča, vredan sigurne pobede.

Godinu dana kasnije, Zvezda je pokazala na delu da je naučila lekciju; atmosfera je u hali „Aleksandar Nikolić“ bila takva da bi i CSKA morao da kapitulira, a kamoli Budućnost.

Crveno-beli su, baš kao i u trenutnom finalu, sa prednošću od 2-0 u pobedama otišli u Podgoricu, iz koje su se vratili zabrinuti jer je o šampionu odlučivano u majstorici.

Iskusio je, nažalost, Dejan Radonjić svu gorčinu i težinu vođenja Zvezde, ljutog protivnika Budućnosti, i u toku ove sezone; iako je rođeni Podgoričanin i neko ko je uspešno i trofejno vodio „đetiće“ pre nego što je 2014. došao na Mali Kalemegdan, doživeo je salve uvreda na poslednjem gostovanju crveno-belih u Morači.

Iz perspektive abaligaških međusobnih duela, Zvezda je veoma retko slavila u prestonici Crne Gore. Od 22 odigrana meča, samo u četiri navrata crveno-beli su pobednički napuštali Podgoricu.

Koliko je težak zadatak pred Lazićem i drugovima možda najbolje oslikava činjenica da Zvezda nikada Budućnost nije dobila u Crnoj Gori u fazi plej-ofa. Ako je tačan podatak da je na poslednjem gostovanju, u Podgorici bilo oko 500 navijača Budućnosti, može se samo pretpostaviti kakva će replika biti u subotu na nekih 1.400 pristalica Zvezde u drugom meču finalne serije.

Nikolić: Siguran sam u majstoricu

Danilo Nikolić mogao je u drugom meču finalne serije da bude kreator potencijalnog brejka košarkaša Budućnosti. Reprezentativac Crne Gore ubacio je čak šest trojki i to iz samo sedam pokušaja i bio najuporniji u nastojanju Podgoričana da minus 20 razlike iz druge četvrtine pretvore u veliki trijumf. Ognjen Dobrić i Marko Simonović pokvarili su im planove na kraju, ali način na koji su odigrali završnice oba meča, uveravaju Nikolića da će Budućnost slaviti u predstojeće dve utakmice u Podgorici: “ Nismo ostvarili ono što smo zacrtali, da se iz Beograda vratimo sa brejkom. Siguran sam, međutim, u odbranu domaćeg terena i vidimo veliku šansu da izborimo majstoricu“, izjavio je Nikolić za Vijesti.

Rezultati i raspored

Crvena zvezda – Budućnost         82:78

Crvena zvezda – Budućnost         85:79

22. maj Budućnost – Crvena zvezda 20.30

* potencijalne četvrta i peta utakmica zakazane su za 24. i 28. maj

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari