Podizanje lestvice se nastavlja 1Foto: EPA-EFE/ CHRISTOPHE ARCHAMBAULT POOL

Kada je pre pet godina Novak Đoković osvojio trofej na Rolan Garosu, nije to bio samo pariski grend slem „prvenac“ u njegovoj karijeri.

Bio je to i trenutak kada je završen proces sklapanja posebnog mozaika u čiju „strukturu“ su ugrađeni Australijan open, Vimbldon i US open.

Postao je prvi teniser u Open eri (od 1968, kada je tenis profesionalizovan), koji je u istoj takmičarskoj godini osvojio titule na sva četiri grend-slem turnira. Posle Roda Lejvera).

Pomislili su tada mnogi, da je tim uspesima Novak zakoračio u period kada bi prohtevi za obaranjem raznoraznih rekorda mogli da budu prebačeni u drugi plan.

Donekle je bilo i logično pretpostaviti da su njegove takmičarske ambicije gotovo zadovoljene i da će sa manje žara ulaziti u buduće grend slem akcije.

Da će nam suptilno davati do znanja kako mu ciljevi više nisu postavljeni tako visoko, da će baš svaki turnir na kome bude učestvovao morati i da osvoji.

Ali ne!

Đoković je još jednom demonstrirao crtu karaktera za koju ne važe uobičajena pravila.

Od te 2016. godine, kada je na spisku dostignuća imao 12 grend slem titula, uspeo je da „dogura“ do 19 trofeja, ambicije ne da nisu redukovane ili svedene na nivo korektnih za javnost, nego su još i podignute do visina koje su na granici nestvarnog.

Novak je jasno predočio svima da će juriti brojku od najmanje 21 titule, čime bi na listi najuspešnijih ikada, pretekao Nadala i Federera, koji su do sada osvojili po 20 grend slem trofeja.

Pomerio je još jednu granicu, kada su ti elitni turniri u pitanju, jer je jedini u istoriji uspeo da trijumfuje po dva puta na svakom od grend slem takmičenja.

Ovogodišnji Rolan Garos bio je specifičan.

Prethodile su mu restrikcije zbog pandemije, otežani uslovi za pripreme i medijski kontroverzne poruke nekih njegovih rivala.

Na kraju, turnir je počeo i retki su bili „stručnjaci“ koji su Novaku davali veće šanse za uspeh od onih koje je standardno dobijao Nadal.

Nekadašnji selektor naše Dejvis kup reprezentacije, Radmilo Armenulić kaže da je ovaj turnir u nekim detaljima bio potpuno različit od prethodnih.

„Nikada nisam ovako nešto video na Rolan Garosu. Najpre bežanje, moram tako da ga nazovem, Rodžera Federera i biranje opcije izbegavanja, a ne igranja meča sa Đokovićem. Pa, onda nekoliko situacija gde su igrači ignorisali pitanja novinara ili izabrali da se jednostavno ne pojave na konferencijama za medije. Ali, ono što je Novak na kraju uradio, spada u domen istorijskog podviga. Takvu sposobnost da se „diže“ iz izgubljenih situacija, pravi preokrete i to protiv vrhunskih igrača, to je za divljenje“, kaže za Danas Armenulić.

Interesantni su bili poprilično slični segmenti igre Novaka Đokovića u duelima sa Muzetijem, Nadalom i u finalu sa Cicipasom. U sva tri slučaja, Novak je rezultatski loše prolazio u uvodnim setovima i pobede je ostvarivao posle preokreta, kada je igrao zaista nestvarno.

Naravno da se po završetku svakog od ta tri meča nametnulo pitanje, da li je takav ulazak u mečeve bio deo neke strategije ili su okolnosti tražile takav pristup?

Nebojša Višković, komentator Sport kluba, tvrdi da ništa tako nije planirano.

„Kod Novaka ponekad imamo uticaj prevelike želje da nešto uradi besprekorno i taj uticaj, u trenucima kad ne krene onako kako je očekivao, zna da ga unervozi. Mi to ne vidimo tako jasno, ali su njegove kretnje, lošiji udarci ili lošija rešenja znak da je to razlog. Ali je njegova neverovatna sposobnost da sve to „izbriše“, kao da ima neki prekidač u glavi, izrodi transformaciju koja je na Rolan Garosu bila baš očigledna. Ima tu još jedna stvar. Novak je zaista toliko iskusan i toliko prilagodljiv dešavanjima na terenu, da je možda jedini deo strategije onaj u kome generiše sopstvenu i i igru rivala u odnosu na to koliko je neophodno setova dobiti za pobedu. Nije isto igrati na dva ili na tri dobijena seta. Majstor je da, u zavisnosti od rivala i uslova za igru prilagodi svoj način igre i ulog energije“, objašnjava Višković.

Da nema nikakve verzije taktičkog puštanja protivnika da se „ispuca“, tvrdi i Radmilo Armenulić.

„Okolnosti nalažu da tako igra. Upadne i on u krizu, pa to je normalno. Pazite, ima on tu „informaciju“ u svom sagledavanju stvari, da je u odnosu na mnoge rivale superioran i moguće je da mu to ponekad padne na pamet da demonstrira tako što će im pružiti priliku da se razmahnu, a onda ih iskontroliše i na kraju uglavnom dobije. Ja mu ne bih savetovao da to radi, ako uopšte to i radi. Ipak bih ja to povezao sa psihološkom stabilnošću koja brzo rešava problematične situacije“.

Činjenica da je na Rolan Garosu uradio nešto što ne spada u uobičajene načine osvajanja titula, pomerajući granice, što statistički, što na osnovu nekih psiholoških parametara vrednovanja uspeha, traži i odgovor na pitanje, šta posle? Vimbldon se bliži, evo za dve nedelje počinje i jedini grend slem na travi.

„Imamo ove godine samo dve nedelje između dva turnira, što nije idealno jer idete sa jedne na sasvim drugu vrstu podloge, pokušavajući tranziciju da učinite što lakšom i bržom. Uživaću u ovoj pobedi i misliti na Vimbldon tek za nekoliko dana. Nemam problem da kažem da idem na trofej i tamo. Naravno da idem“- jasan je u svojim namerama Novak Đoković.

Osvojio je trofeje na Australijan openu, Rolan Garosu, Vimbldon je sledeći korak… Zlatni slem podrazumeva sve to plus US Open i zlatnu medalju na Olimpijskim igrama.

„Ne postoje šabloni za način pripremanja pred ovakve turnire. Novak će najpre morati da se „odmori“ od pobede. Ponekad relaksacija od turnira gde ste pobedili traži više vremena, nego kad ga ne osvojite. Deluje neshvatljivo, ali ima tu istine. Dve nedelje bi trebalo da mu posluže za oporavak, možda odigra neki meč na travi i to je to“, smatra Nebojša Višković.

Radmilo Armenulić očekuje da će Novak vreme priprema za Vimbldon uglavnom provoditi u teretani.

„Nije njemu neophodan rad na tehnici, trčanju ili bilo čemu drugom, posle napornog Rolan Garosa. Sad mu je potrebno da radi na snazi, u svakom smislu. Fizičkom, na održavanju nivoa dostignutog u Parizu i mentalnom. Govorim o stabilnosti. Biće tu, normalno je, i nekih dana posvećenih potpunom opuštanju“.

Započeta 325. nedelja na vrhu

Novak Đoković započeo je juče 325. nedelju na prvom mestu ATP rang-liste i dodatno je uvećao prednost u odnosu na najbliže rivale. Posle osvajanja druge titule na Rolan Garosu, Đoković na prvom mestu ima 12.113 bodova, odnosno 1.970 bodova više od drugoplasiranog Rusa Danila Medvedeva. Rafael Nadal je i pored poraza u polufinalu Rolan Garosa i dalje treći, dok je od juče četvrti Grk Stefanos Cicipas, finalista Rolan Garosa. Cicipas ima samo 650 bodova manje od Nadala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari