Podstrek za Rim i Rolan Garos 1Foto: EPA-EFE/ KIKO HUESKA

Na Otvorenom prvenstvu Španije najbolji teniser sveta Novak Đoković vratio se na trofejni put, prekinut ranim eliminacijama u Indijan Velsu, Majamiju i Monaku…

… a 1.000 poena na ime 33. masters titule u karijeri pojačali su njegovo vođstvo u odnosu na prvog pratioca na ATP listi za 755 poena, pa poraženi polufinalista tek završenog turnira u Madridu Španac Rafael Nadal sada zaostaje 4.170 poena za Srbinom. Naš as je juče započeo 251. nedelju na tronu i malo je verovatno da do kraja avgusta i US opena štafetnu palicu prepusti svom večitom rivalu.

Najviše zbog toga što Nadal, kao osvajač titula, ne može da okruni postojeću razliku na mastersu u Rimu (startovao ovog ponedeljka) i Rolan Garosu (kreće 26. maja) već samo još više izgubi korak za liderom, u slučaju na ne odbrani prošlosezonskih 3.000 poena.

Za razliku od Novaka koji u istom periodu čuva svega 360 poena iz svog lošijeg perioda takmičarske 2018. Tek sa Otvorenim prvenstvom Engleske (u prvoj polovini jula) počinju najozbiljnija iskušenja za njega, jer je baš na Vimbldonu vaskrsao potonulu karijeru i ušao u nestvarnu seriju fantastičnih plasmana, osvojivši gro od 8.710 poena, koliko će braniti do kraja 2019. godine, naspram Nadalovih 5.440 (ukupno).

– Jako mi je važno što sam uzeo titulu u ovom periodu sezone, to mi daje mnogo samopouzdanja pred Rim i naravno, Rolan Garos, gde stvarno želim da igram svoj najbolji tenis – nema šta, a ni razloga da krije 31-godišnjak iz Beograda, čije je ime ugravirano na tri poslednja grend slem pobednička pehara, pa ih sada ima 15, tj. dva manje od pomenutog Španca i pet manje od rekordera Švajcarca Rodžera Federera.

Činjenica da je toliko popravio igru iz kriznog perioda da je bez izgubljenog seta „pokorio“ Madrid, u konkurenciji svih najboljih tenisera u ovom trenutku, daje mu za pravo da najavljuje velike stvari sledećih nedelja, počev od Rima gde je kao prvi nosilac pošteđen prvog kola, pa startuje od druge runde i duela sa … koji je juče bio bolji od… Takođe, Novak zna kako je biti šampion na „Foro Italiku“, mada je poslednju od četiri tamošnje titule osvojio još 2015. godine.

– Moram da priznam da nisam igrao svoj najbolji tenis posle Australijan opena, tako da mi je bio cilj da uđem u ritam mečeva. Ovde u Madridu sam igrao svoj najbolji tenis, ova pobeda mnogo mi znači. Nadam se da ću ovako nastaviti i u Rimu – zadovoljno je zvučao Đoković posle trijumfa protiv ultratalentovanog Grka Stefanosa Cicipasa u madridskom meču odluke, naročito ponosan na pomak u forhend udarcima, ali i boljim bekhendom i kretanjem nego u poslednjih meseci.

Tek Laslo Đere ima pravo da „cveta“, s obzirom na ogroman uspon na rang listi prošlih nedelja. Nakon što je u februaru u Rio de Žaneiru osvojio svoj prvi ATP turnir i probio se u Top 40, momak iz Sente imao je još nekoliko finih turnirskih nastupa, a trenutno 32. teniser sveta juče je bez naročitih problema savladao Kazahstanca Mihaila Kukuškina s 2:0 (6.3, 6:4) i posle samo 78 minuta otišao u drugo kolo mastersa u Rimu, gde će ukrstiti reket sa Gruzijcem Nikolozom Basilašvilijem. Dušan Lajović (31) i Miomir Kecmanović (84) pokušali su preko kvalifikacija da stignu do glavnog žreba u italijanskoj prestonici, ali su obojica zaustavljena u finalnoj rundi. Prvog je izbacio Daniel Evans – 0:2 (5:7, 3:6), dok je Kecmanovića eliminisao Kasper Rud – 0:2 (2:6, 1:6).

Tim pretekao Zvereva

Poraženi madridski finalista Stefanos Cicipas napredovao je za dve pozicije u novom preseku stanja na ATP listi i sada je sedmi, Dominik Tim je sada četvrti, jer je pretekao svrgnutog španskog „kralja“ Aleksandera Zvereva, dok je Kei Nišikori od juče 6. u tom poretku. Pored njih i vodećeg trilinga Đoković – Nadal – Federer u prvih 10 su još Kevin Anderson, Huan Martin del Potro i Marin Čilić, koji se vratio u najbolju desetorku.

Osaka i dalje vodi

Japanska teniserka Naomi Osaka i ove nedelje drži prvo mesto na WTA listi, jer je Rumunka Simona Halep porazom u finalu turnira u Madridu propustila šansu da se vrati na sam vrh. Angelika Kerber je treća na WTA listi, pobednica „Mutua opena“ Kiki Bertens osvanula je kao četvrta, a slede ih Petra Kvitova, Elina Svitolina, Karolina Pliškova… Od Srpkinja u prvih 100 i dalje je samo Aleksandra Krunić (67).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari