Pokajnici vode hajku na neposlušne 1Fudbaleri Real Madrida Foto: EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Klubovi koji su se pokajali posle pokušaja osnivanja Evropske Superlige potpisali su sporazum sa Evropskom fudbalskom asocijacijom (UEFA) koji ih abolira od kazne u zamenu za novčanu nadokandu centrali u Nionu, uz obećanje da se neće više upuštati u takve avanture.

Arsenal, Mančester junajted, Mančester siti, Čelsi, Liverpul, Totenhem, Milan, Inter i Atletiko Madrid obavezali su se da će zbog svoje avanture platiti kaznu od po 15 miliona evra, za koje UEFA tvrdi da će biti uložene u razvoj dečijeg fudbala i mlađih kategorija širom Evrope.

Osim formalnosti da će poštovati Statut UEFA, ponovo postati i ponašati se kao punopravni članovi te organizacije, klubovi su se obavezali i da će u slučaju osnivanja novog ili sličnog takmičenja van odobrenja iz Niona platiti kaznu od po 100 miliona evra.

Ukoliko potpišu bilo kakvu deklaraciju ili nameru o osnivanju zasebnog takmičenja, platiće iznos od 50 miliona evra.

Mnogi evropski mediji su ovaj sporazum pokajnika sa UEFA shvatili kao znak dobre volje, dok su eventualne kazne za istupanje i pravljenje pojedinačnog takmičenja ocenjene kao simbolične.

Britanski mediji podsećaju da bi svaki od tih klubova samim učešćem prve sezone u Evropskoj Superligi, da je do njene organizacije zaista i došlo, zaradio po 350 miliona evra, tako da bi jednokratna odšteta koju platili UEFA u iznosu od 100 miliona maltene bila simbolična.

Dakle, pomirenje je palo na obostrano zadovoljstvo i obe strane su napravile ustupke, ali se sada otvara pitanje šta će biti sa Real Madridom, Barselonom i Juventusom koji su odlučili da do kraja ostanu dosledni stavovima da je Liga šampiona prevaziđen format i da treba napraviti zatvoreno takmičenje najboljih (najbogatijih) klubova.

Iz Niona najavljuju da će se time baviti njihova disciplinska tela, dok mediji tvrde da im sledi suspenzija iz evropskih kupova na dve godine. Međutim, činjenica je da samo Real i Barselona na svoje ime donesu UEFA godišnje više zarade nego pola učesnika Lige šampiona.

Zbog toga su u Nionu oprezni i sada se samo biranim rečima izražavaju o španskim velikanima i Juventusu, verovatno se nadajući da će na kraju „leći na rudu“ i pristati naknadno da potpišu sporazum o pokajanju.

Dodatni problem stvara činjenica što predsednik Reala Florentino Perez, koji je bio izabran za prvog predsednika Superlige, nema nameru da odstupi sa dužnosti, niti da javno povuče svoje stavove o potrebi za takmičenjem zatvorenog tipa s bogatijim premijama.

Britanski mediji tvrde da na UEFA sada pritisak vrše i engleski klubovi koji su prvi odustali od Superlige, a naročito Mančester siti, da se neposlušni trio kazni što žešće.

Iza takvog zahteva, naravno, ne stoji nikakav drugi interes osim finansijskog, pošto se pokajnici nadaju da bi bez dva španska i jednog italijanskog velikana uspeli da dodatno ojačaju svoj brend i tako u narednim godinama preuzmu deo finansijskog kolača koji bi ovi ostvarili od prodaje dresova do suvenira.

Englezi tvrde da se finale LŠ seli u London

Britanski „Tajms“ objavio je da je već dogovoreno da će se finale Lige šampiona iz Istanbula preseliti u London. UEFA se ovim povodom još uvek nije zvanično oglašavala, a nema sumnje da bi oduzimanje domaćinstva finala Turskoj drugu godinu za redom bilo opasan presedan. Nezvanično se već danima tvrdi da UEFA pregovara sa finalistima, Mančester sitijem i Čelsijem, da sami prikupe 25 miliona evra odštete za Fudbalski savez Turske, koliko bi evropsku „kuću“ fudbala koštalo da ponovo raskine već potpisani ugovor o finalu na stadionu „Ataturk“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari