"Pokret za žensku košarku" u Požarevcu 1

Proslavljena selektorka ženske košarkaške reprezantacije Marina Maljković, koja je sa svojim košarkašicama postala prvak Evrope i osvajač bronzane medalje na nedavno završenim Olimpijskim igrama bila je gost grada Požarevca.

U Požarevcu je promovisala svoj projekat „Pokret za žensku košarku“, koji ima za cilj da košarka bude bez naknade dostupna što većem broju devojčica. Reč je o programu selektorke Marine Maljković koja je „Pokret“ u Požarevcu promovisala odmah nakon Beograda.

Nju je u Svečanim salonima gradskog zdanja dočekao gradonačelnik Požarevca Bane Spasović sa svojim saradnicima i sedamdesetak devojčica. Marina Maljković, koja je na ovaj događaj došla u trenerci direktno sa treninga turskog ženskog košarkaškog kluba “Galata Saraj”, čiji je trener i koji se za naredni šampionat priprema u Beogradu, ganuta prijemom i velikim brojem devojčica koje su je sačekale, pod jakim emocijama rekla je da je veoma srećna zbog toga i da je veoma zahvalna svojoj nekadašnjoj košarkašici dok je trenirala “Partizan” Ani Miljanić, sada gradskom sekretaru zaduženom za omladinu i sport, koja je sve ovo, uz pomoć lokalne samouprave, organizovala.

– Veoma mi je drago što me je dočekalo ovoliko devojčica koje vole košarku. Osim košarkaškoj igri, trener mora mlade igračice da uči i pravim vrednostima. To je ono što svi u „Pokretu za žensku košarku“ žele da postignu. Požarevac je prvi nakon Beograda u kome se pokret otvara, a ja sam uverena da će neka od devojčica iz Požarevca uz kvalitetan rad i trenera zaigrati za reprezentaciju Srbije na nekom od budućih takmičenja – naglasila je naš proslavljeni trener ženske košarkaške reprezentacije.

Nekadašnja košarkašica, sada gradska funkcionerka, Ana Miljanić pričala o svojim počecima i o svom treneru u “Partizanu”, jednom od klubova za koji je igrala.

– Marina mi je bila trener dok sam igrala za “Partizan” i ona je bila najzaslužnija što smo, posle 24 godine, osvojile titulu prvaka države. Ja sam na početku svoje karijere morala svakodnevno da putujem vozom u Smederevo, gde sam trenirala sa svojom generacijom, i kasno noću se vraćala kući – rekla je Ana Miljanić i dodala da požarevačke devojčice od prvog do osmog razreda će sada moći da besplatno treniraju košarku po programu Marine Maljković.

Aktuelna članica Gradskog veća za sport i omladinu naglasila je i značaj sporta kako za fizički, tako i za psiho-socijalni razvoj deteta.

Gradonačelnik Požarevca Bane Spasović podsetio je na uspehe naših košarkaša i košarkašica koji su redovno su tokom prethodnih 25 godina razgaljivali građane širom zemlje.

– Naš sport bio je jedina uteha tokom tih teških vremena. Veoma je teško postati šampion i vrhunski sportista, i zbog toga mi je posebno zadovoljstvo ugostiti pedagoge koji stvaraju šampione, kao što je moj sadašnji gost, Marina Maljković.

Podsećanja radi, Marina Maljković je aktuelna šampionka Evrope u košarci, a reprezentacija je pod njenim vođstvom osvojila bronzanu medalju u Rio de Žaneiru ovog avgusta. Osvajačica je i više priznanja, a trenirala je beogradsko Ušće, vršački Hemofarm, Partizan, te francuski Lion i turski Galatasaraj, na čijem je kormilu i sada. Među trenerima važi za jednu od najboljih motivatorki, koja od svojih igračica uvek izvlači maksimum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari