Policija ubila Iranca koji je javno proslavljao eliminaciju svoje reprezentacije sa Svetskog prvenstva u Kataru 1Foto: EPA-EFE/Ronald Wittek

Iranska policija ubila je čoveka koji je javno proslavljao eliminaciju fudbalske reprezentacije svoje zemlje na Svetskom prvenstvu u Kataru, objavio je BBC.

Mehran Samak ubijen je pucnjem u glavu dok je koristeći sirenu svog vozila slavio poraz od SAD (1:0) u utorak.

Ovaj incident dogodio se u gradu Bandar Anzali, na severu zemlje, međutim, na društvenim mrežama pojavili su se snimci na kojima se vidi da se neuspeh fudbalera slavio širom Irana.

Kako tvrdi BBC, mnogi Iranci nisu navijali za svoju reprezentaciju, smatrajući da bi eventualni uspeh fudbalera vlast u Teheranu mogla da iskoristi u propagandne svrhe.

Reprezentativci Irana odbili su da pevaju nacionalnu himnu pre prve utakmice na Mundijalu, protiv Engleske 21. novembra.

Oni su to učinili kao znak solidarnosti sa učesnicima demonstracija, koji već mesecima traže veća prava za žene u Iranu.

Mediji su objavili da im je potom zaprećeno da će njihove porodice biti mučene i hapšene ukoliko nastave da javno iskazuju neslaganje sa politikom vlade, pa su na naredne dve utakmice, sa Velsom i SAD, fudbaleri, ipak, pevali himnu.

Kod protivnika režima to je shvaćeno kao kukavičlk i izdaja, pa su mnogi od njih javno proslavljali poraz od SAD u utorak uveče.

Opozicioni aktivisti su na društvenim mrežama objavili snimke iz gradova širom Irana, na kojima se vidi proslava zbog neuspeha nacionalnog tima, ali i brutalna intervencija snaga sigurnosti protiv onih koji su učestvovali u slavlju.

Kurdska organizacija za ljudska prava „Hengav“ saopštila je da je u Marivanu, Sanandaju, Kermanšahu, Sakezu, Iljamu i Bukanu tridesetak ljudi ubijeno i ranjeno.

Studenti univerziteta „Imam Sadik“ u Teheranu izašli su iz učionica i uzvikivali parolu „Žena, život, sloboda“, koja se mogla čuti i na stadionima u Kataru tokom utakmica reprezentacije Irana.

 


Mediji prenose da je ispred stadiona na kojem je odigrana utakmica između Irana i SAD takođe došlo do sukoba dve grupe Iranaca.

Navodno, tom prilikom je uhapšen jedan od navijača koji je na majici imao poruku podrške demonstrantima u Iranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.