Političari u Britaniji protiv kandidature za Svetsko prvenstvo u fudbalu 1Foto: Pixabay/jarmoluk

Predsednik britanskog parlamentarnog komiteta za sport Džulijan Najt preporučio je danas da britanski i irski fudbalski savezi odustanu od kandidature za domaćina Svetskog prvenstva u fudbalu 2030.

„Svi znaju da je kandidatura za Svetsko prvenstvo samo jedan ogroman, uzaludan i skup projekat“, izjavio je on, a preneo Bi Bi Si.

Najt je osvrćući se na incidente tokom finala Eura 2020 održanog u Londonu rekao da je problem i u reputaciji koju Britanija ima kada je fudbal u pitanju.

„Tužno je, jer smo idealno pripremljeni da budemo domaćini ovog turnira, ali imamo ogroman problem sa reputacijom na medjunarodnom nivou kada je fudbal u pitanju“, rekao je on.

Predsednik Uefa Aleksandar Čeferin je ubrzo po završetku Evropskog prvenstva rekao da incidenti neće uticati na šanse Britanije i Republike Irske da dobiju organizaciju velikih dogadjaja u budućnosti.

Uefa je takodje odabrala Vembli da bude domaćin utakmice evropskog prvaka Italije i šampiona Južne Amerike Argentine.

„Najbolje bi bilo da ovu ambiciju okrenemo ka nečemu ostvarivom, manimo se gluposti „mi smo kolevka fudbala“, reformišimo sport na nacionalnom nivou, fokusirajmo se da dobijemo i uspešno organizujemo Euro 2028″, rekao je Najt.

Domaćin Evropskog prvenstva 2024. biće Nemačka, dok će se Svetsko prvenstvo 2026. igrati u Sjedinjenim Američkim Državama, Kanadi i Meksiku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari