Položen jesenji ispit 1Foto: STARSPORT

Crvena zvezda je pobedom protiv Genta (2:0) u četvrtom kolu L grupe Lige Evrope praktično osigurala evropsko „proleće“ i samo bi pukim čudom mogla da padne na treću poziciju.

Trener Dejan Stanković tako je ispunio jesenji zadatak i ekipi posle tri godine omogućio da ponovo bude u nokaut fazi evropskog proleća.

Nije Gent prikazao igru dostojnu takozvane „A“ klase evropskih klubova.

Međutim, ne treba ni potceniti igru Crvene zvezde koja je od prvog minuta neutralisala napadače i veziste belgijske ekipe.

Stanković je u Beogradu uvideo sve mane koje je njegova odbrana ispoljila protiv Genta i ekspresno ih ispravio. U nedostatku Rodića (ima koronu) i Gobeljića (povređen) ispostavilo se da je Njegoš Petrović odlično rešenje za poziciju levog beka. Tim je uspeo da nadomesti i izostanak najboljeg igrača ove jeseni, Aleksandra Kataija, a nije se primetio ni nedostatak Bena.

Strateg crveno-belih se od prvog minuta odlučio za defanzivu, ali se za razliku od nekih prethodnih mečeva ovaj put jasno videlo šta je zadatak kog igrača.

Belgijska ekipa za 90 minuta praktično nije stvorila pravu šansu, a odbrana crveno-belih ni jednog trenutka nije delovala da ju je zahvatila panika ili bilo koji vid nervoze.

Kapiten na golu Milan Borjan nije morao da se susreće s protivničkim napadačima jedan na jedan, a ono malo poluprilika koje su domaći stvorili otklanjao je bez većih poteškoća.

Golman Zvezde je inače protiv Genta odigrao svoj 48. međunarodni meč u crveno-belom dresu. Ukoliko i u poslednja dva kola bude među stativama sustići će Vladimira Petrovića Pižona koji je trenutno sa 50 evropskih utakmica rekorder Zvezde.

– Ja uvek verujem u ovu ekipu, mora da se veruje u ovakve momke, koji ostavljaju srce na terenu, koliko vole Crvenu zvezdu, navijače, klub, fudbal… Zato smo pobedili. Ne stajemo, idemo dalje, probaćemo da budemo prvi u grupi, da napadnemo i da pobedimo preostale utakmice. Prvo Rad u nedelju, pa Hofenhajm u četvrtak. Idemo redom – rekao je Borjan.

Pohvale na račun ekipe nije štedeo ni defanzivac Miloš Degenek.

– Odigrali smo kvalitetnu utakmicu, bolje se ne može početi, na vreme smo davali golove. Odigrali smo fenomenalno, svi su bili sjajni, od Borjana do špiceva i trenera. Još dve utakmice, imamo 9 bodova, Gent ima nula, Liberec 3, Hofenhajm 12, maltene je sve gotovo. Mi ćemo da ginemo i dalje, ostvarićemo što više pobeda, to nam je cilj – naglasio je Degenek.

Crveno-bele već za nedelju dana čeka popravni protiv Hofenhajma od kojeg su u prvom kolu u Nemačkoj izgubili 0:2. Eventualnom pobedom u Beogradu prvak Srbije bi se izjednačio po broju bodova sa nemačkom ekipom na čelu tabele.

Iako ni poraz ne bi bio dramatičan s obzirom na to da je bodovna razlika visoka u odnosu na trećeplasirani Liberec, nema dileme da navijači očekuju da se konačno ove sezone pobedi i tim koji dolazi iz „lige petica“ odnosno iz jednog od najjačih klupskih prvenstava.

Trener Stanković je od početka sezone bio pod velikim pritiskom posle neočekivanog ispadanja od Omonije u kvalifikacijama za Ligu šampiona, ali je rezultatima u Ligi Evrope uspeo da opravda poverenje.

Sledeći zadatak nesumnjivo će mu biti da pobedi nekog od jačih evropskih klubova, zbog čega će dolazak Hofenhajma u Beograd sigurno biti iskušenje na osnovu kojeg će dalje ocenjivati njegov rad.

Skok na UEFA listi

Crvena zvezda sada zauzima 52. mesto na UEFA rang-listi, što je najbolji plasman prvaka Srbije u ovom veku. Iza crveno-belih su klubovi poput Borusije Menhengladbah, Olimpik Marselja, Milana, PSV Ajndhovena… Plasmanom u nokaut fazu Lige Evrope Zvezda je olakšala sebi put u narednim kvalifikacijama za Ligu šampiona (ukoliko bude prvak Srbije), pošto će praktično biti nosilac sve do plej-of runde. Srbija bi prema određenim kalkulacijama u slučaju uspešne i naredne sezone (da se jedan klub plasira u nokaut fazu) mogla da 2022/23 ima čak dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona, mada je o tom scenariju još uvek (pre)rano govoriti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari