Poraz košarkaša Zvezde od Efesa u Istanbulu 1Foto: Beta/Marko Metlas

Umor je sigurno kumovao porazu, košarkašima Crvene zvezde večerašnji duel u Istanbulu bio je čak treći u poslednjih pet dana i to protiv izuzetno nadahnutog protivnika kojem je pobeda bila od nasušne važnosti u borbi za plasman u četvrtfinale.

Na kraju, izabranici Dejana Radonjića uspeli su u poslednjoj deonici da izbegnu debakl od Efesa (86:72) u 22. kolu Evrolige, iako su gotovo sve vreme „koketirali“ sa minusom od dvadesetak poena.

Kada od starta podese šuterske ruke, košarkaši Efesa deluju nezaustavljivo, moćno i sposobno da rivalu saspu „beskonačni“ broj poena. Zvezda se večeras upravo namerila na takvog rivala, koji je samo u uvodnih deset minuta dao 29 poena, čak pet trojki, a da polovine druge četvrtine već je bio na „koti“ 46.

Nisu znali crveno-beli kako i na koji način da se postave u odbrani; nije bilo igrača koji nije pogađao za tri u bekovskoj liniji, a pritom je igra u „piku“ delovala vrlo produktivno. Iz brojnih varijacija na tu temu, Efes je prelako dolazio do čistih pozicija, kako pod košem, tako i u širini, u šutu za tri poena.

Zvezda ni od dolaska trenera Radonjića ne uspeva da u datom defanzivnom segmentu bude bolja i kvalitetnija, što se najbolje videlo na poslednja dva meča u Baru i Istanbulu. Efes je u prvom poluvremenu toliko bio silan, da je mimo postavljenih napada od ukupnih 56 dao 31 poen.

Na drugoj strani, Zvezda je ostala bez lakih poena, maltene bilo kakve realizacije u reketu tako da ni solidnih 7/19 za tri poena nije bitnije uticalo na kvalitativni odnos. Domaćin je maltene svaki kvalitativni i organizacijiski napor Zvezde lako neutralisao individualnim majstorijama Larkina i Micića, pre svega. Crveno-beli su meč završili sa 21 asistencijom, izgubili su samo 11 lopti, od kojih je Kolom „prodao“ nedopustivih pet i tako „iznivelisao“ šest uspešnih dodavanja.

Radonjić je večeras odlučio da na petici maksimalno isforsira Nnoka; Kuzmića nije ni „skinuo“ dok je O Brajant nakon uvodnih brljotina poslat na hlađenje na tribine. Utisak je da je Kamerunac korišćen na pogrešan način; forsiranjem igre leđima na niskom postu, što je njegov slabiji deo u igri u odnosu na dominaciju u centralnom „piku“.

Na defanzivnoj strani, Zvezdi je agresivnost na perimetru tako lako nestajala, kao konjski galop u prašini Beogradskog hipodroma, gotovo na svaku promenu ritma, stranu blokade u „piku“ ili finte šuta Larkina (23p) i Micića (13p,4as).

Ofanzivno, arsenal lepih poteza prikazali su Dobrić (12p, 3/8 za tri), Davidovac (12p) i naročito Rit (10p, 2/3 za tri). Efes je u poslednjoj deonici startovao sa kapitalnih 75:52; logično, usporio je ritam što je omogućilo crveno-belima da smanje razliku i na podnošljiv način završe utakmicu u kojoj, suštinski, nisu bili ravnopravni rival.

Povreda Lojda i disciplinska za O Brajanta

Na 3:53 pre kraja druge deonice, smrklo se bilo svima na klupi Crvene zvezde. Tek što se oporavio od posledica preležanog korona virusa, Džordan Lojd u bolovima je morao da napusti parket. U igru se više nije vraćao, nakon što mu je prilikom ulaza korpulentni centar Efesa Sertak Šanli svom težinom pao na nogu. Dobroćudni Amerikanac jauknuo je od bolova, odmah se uhvatio za koleno, ali se prilikom sporog hoda ka klupi više bavio listom leve noge. Verovanto iznerviran nonšalancijom O Brajanta, koji je odmah po ulasku u igru ispali nerezonske šuteve, Radonjić je američkog centra poslao na kraj klupe još u prvoj četvrtini, odlučivši da ga na poluvremnu ostavi u svlačionici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari