Poraz sa pet zvezdica 1Foto: EPA/ TOLGA BOZOGLU

Kadrovski problemi bili su takvi da je Dragan Šakota u Barselonu poveo 11 igrača, među kojima je Stratos Perperoglu bio samo moralna podrška.

Nakon vezanih evroligaških poraza protiv Žalgirisa i Albe, u datim okolnostima, sve je mirisalo na jednu neobaveznu ekskurziju.

Potpuno suprotno uvodnom utisku, košarkaši Crvene zvezde vratili su se iz Katalonije kao tim koji je mogao da „brejkne“ ekipu sa najvećim ovosezonskim budžetom u Evroligi (86:82), pošto je u gotovo svim napadačkim segmentima bio ravnopravan rival, kojem je nedostajalo malo više iskustva, rotacije i sreće.

Zrelo, pametno, taktički disciplinovano odigrali su crveno-beli gotovo svih 40 minuta.

Da nije bilo individualnih minijatura Nikole Mirotića, koji je svu slobodu u igri pametno koristio da u kontakt igri na niskom postu eliminiše Simanića (jedini krilni centar Zvezde), odnosno da u adekvatnom spejsingu iskoristi sporije izlaske na 6,75 DŽejmsa Gista, Zvezda bi verovatno matirala renomiranog protivnika.

Bez faktički petorice standardnih igrača (ne računajući otpisane Fajea, Derika Brauna, pa i Majkla Odža), samo sa jednim plejom i krilnim centrom, u Kataloniji je igra crveno-belih sa dvojicom centara funkcionisala vrlo dobro, pogotovo u napadu.

Gist je odisao zrelošću; uz odlične procente šuta (3/4 za dva, 1/1 za tri, 3/4bacanja) dobro se nadopunjavao, uglavnom sa Štimcem u branjenju reketa i na skoku.

Ponovo je primetno bilo da se Bili Beron u napadu više ne oseća tako komforno od dolaska Kevina Pantera, odnosno da istovremeno na parketu njih dvojica ne deluju kompatibilno.

Lorenco Braun je sa osam asistencija potvrdio da sve bolje oseća igru po FIBA pravilima, odnosno da Zvezda može da koristi njegov napadački arsenal u punom kapacitetu kada je u petorci sa Panterom (ima dobru tehniku vođenja lopte, ne dribla previše u mestu).

– Imali smo šansu da napravimo još bolji rezultat da smo odigrali bolju odbranu na kraju, u ključnim trenucima. Primili smo nekoliko trojki na kraju napada Barselone. Imamo problem sa virusom, a trojica igrača su imala povrede, dok je jedan imao problem sa vizom. Zato nismo imali dovoljno igrača u rotaciji i na kraju smo imali umorne na terenu. Kada ste umorni, ne možete da igrate dobru odbranu i ne donosite dobre odluke u napadu. To je moj utisak – potencirao je trener Šakota detalje iz poslednjih par minuta utakmice.

Zvezda je ostavila pozitivan utisak pred naredna iskušenja u ponedeljak u Laktašima protiv Igokee, zatim Efesa u Beogradu i večitog derbija pred svojima navijačima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari