Posle suspenzije, Sarver prodaje i Sanse i Merkjuri 1Foto: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO SHUTTERSTOCK OUT

Većinski vlasnik NBA franšize Finkis Sans i WNBA franšize Finiks Merkjuri Robert Sarver u sredu je rekao da je pokrenuo proces prodaje oba kluba, piše Sport Klub.

Njegova odluka dolazi nakon što je NBA objavila da će vlasnik Sansa biti suspendovan na godinu dana i da će morati da plati deset miliona dolara kazne nakon istrage o nedozvoljenom ponašanju na radnom mestu.

„Reči zbog kojih duboko žalim sada bacaju senku na dve decenije rada i izgradnje organizacija koje okupljaju ljude, koje su ojačale olbast Finiksa i ujednile ljude oko profesionalnog muškog i ženskog košarkaškog tima. Kao vernik, verujem u iskupljenje i stazu oprosta. Nadam se da će mi izrečena jednogodišnja suspenzija dati vreme da se koncentrišem i da svoje lične kontroverze udaljim od timova i ljubavi toliko navijača.

Ali, u ovo vreme u kome se ništa ne prašta postalo mi je jasno da je to nemoguće. Da će sve dobro što sam uradio ili što sam tek mogao da uradim biti zasenjeno nekim stvarima koje sam rekao. To je razlog zbog koga započinjem proces prodaje oba kluba“, navedeno je u saopštenju.

U obrazloženju kazne, liga je navela da je istraga potvrdila da je šezdesetogodišnji Server koristio „n-word“ (pogrdan naziv za Afro-amerikance, prim.aut) najmanje pet puta kada je prepričavao izjave drugih ljudi tokom svog vremena u klubu. Dodatno, stalno se neadekvatno ponašao prema zaposlenima što uključuje seksualne komentare upućene ženema zaposlenim u klubu. Na kraju, navodno je imao nedozvoljen kontakt sa jednim muškarcem zaposlenim u klubu. Ipak, istraga je zaključila da ništa od toga nije bilo zasnovano na rasnoj ili polonoj netrpeljivosti.

Adam Silver, komesar NBA rekao je da je takvo ponašanje nedopustivo, ali da smatra da je liga postupila na ispravan način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari