Poslednja runda legendarnog šampiona 1

U Požarevcu je u sredu ujutru umro nekada čuveni bokser Sreten Mirković, u svojoj 58 godini. On je preminuo nakon duge i teške bolesti, raka pluća, u 7 ujutru, na intentizvnoj nezi Internog odeljenja požarevačke bolnice.

Ovaj čuveni sportista, boksom je počeo da se bavi još od detinjstva, kao osnovac. Tokom bogate i  uspešne karijere, imao je oko 500 mečeva, od kojih je čak 300 okončao nokautom protivnika.

Njegov najpoznatiji meč bio je 1979. godine, na prvenstvu Evrope u Kelnu, 1979. godine, kada je osvojio srebrnu medalju, jer je u finalu izgubio od domaćeg boksera, Ernesta Milera. Prve pobede Sreten je ostvario u bokserskom klubu „Mladi radnik“ u Požarevcu, u koji se doselio posle Prištine, Vrbasa i Prizrena.

Njegovi treneri, od kojih je vredno učio tajne boksa, bili su čuveni Vladimir Stanisavljević i Blagoje Vujčić. Nakon toga, karijeru je nastavio u Smederevu, gde je klubu pomogao da se plasira u Prvu saveznu ligu. Sreten je počeo kao bokser poluverter kategorije, do 63,5 kilograma, a završio karijeru u srednjoj, do 75 kilograma. Ovaj poznati bokser, koji se takmičio i za beogradski “Partizan”, poslednja dva meča imao je pre 10 godina, u Gornjem Milanovcu i Trsteniku, i u oba je pobedio nokautom.

Svoje bogato iskustvo, Sreten je prenosio na mlađe generacije, u školi boksa u požarevačkoj hali sportova. Iza sebe je ostavio suprugu i sina, sportskog menadžera, koji je u ovoj školi radio zajedno sa njim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari