Poslednja šansa za "srebrne dečake" 1Foto: STARSPORT

Tri od četiri viđena startera u zadnjoj liniji fudbalske reprezentacije Srbije u meču prvog kola sa Kostarikom, poslednjeg dana ove nedelje u Samari, predstavljali su našu zemlju i na šampionatu Evrope mladih selekcija 2007. godine u Holandiji, kada su turnir završili kao drugoplasirani.

Levi bek Aleksandar Kolarov, njemu bliži štoper Duško Tošić i Branislav Ivanović, na mestu drugog centralnog defanzivca ili desnog spoljnjeg, poznaju jedan drugog u dušu, što bi mogla da bude olakšavajuća okolnost u zaustavljanju napada prema mreži još jednog „srebrnog dečaka“ Vladimira Stojkovića. I pokušaju da na zalasku zajedničke karijere u A timu odu dalje nego na svom prvom seniorskom Mundijalu 2010, pošto su završili u grupnoj fazi takmičenja.

– Skoro cela poslednja linija je iz Holandije. Tu smo Bane, ja… Za neke je ovo možda poslednja šansa na Mundijalu. Zato jedva čekamo da počne prvenstvo. Osam meseci je prošlo od kraja kvalifikacija i meča sa Gruzijom. Sad imamo šansu. Jedva čekamo da dođe nedelja – poručuje iz Rusije novi defanzivac kineskog Guangžoua Duško Tošić, jedan od članova ekipe viceprvaka iz 2007, u kojoj je bio i (trenutno) rezervni desni bek Antonio Rukavina.

Nikola Milenković se u to vreme još igrao u parkiću, a sada bi mogao da počne premijerni duel za bodove. Ako je suditi po načinu na koji je iskoristio veliku minutažu u proverama sa Čileom i Bolivijom prvotimac Fiorentine je vrlo blizu jedanaestorke „orlova“, 17. juna u 14.00.

– Dobar je Bleki. Čvrst, sluša nas… Tu smo Bane Ivanović i ja da mu pomognemo. Mali je dobar, baš dobar. Imao je odličnu sezonu u Italiji – doskorašnja uzdanica turskog Bešiktaša komplimentira 20-godišnjem kolegi.

NJih dvojica su zajedno sa ostalima posle uvodnog treninga u Svetlogorsku odgledali generalnu probu Kostarike protiv Belgije.

– Oni su ekipa koja igra sa petoricom pozadi. Možda ono što smo videli nije pravi reper. Imali su Belgijanci problema. Međutim, javnost ne sme da nas upoređuje sa Belgijom. Oni su jedan od ozbiljnih kandidata za osvajanje Mundijala. Ima Kostarika ozbiljne vrline – svestan je iskusni odbrambeni igrač, s dugom karijerom u inostranstvu.

Za razliku od mnogih on je već našao novi angažman i u glavi može da mu bude samo ono što izabranike Mladena Krstajića čeka u utakmicama sa Kostarikom, Švajcarskom i Brazilom.

– Kod mene to nema nikakve veze. Nikada nisam gledao reprezentaciju kao poligon da završim transfer. Meni to nije bitno. Došao sam ovde da zajedno sa saigračima usrećim narod – tvrdi Tošić, a vreme će pokazati koliko su „orlovi“ sposobni za tako nešto.

Selektor Kostarike: Srbija nije Belgija

U predigri utakmice sa Srbijom, Kostarika je poražena od Belgije (1:3), ali selektor Oskar Ramirez ne očekuje isti pritisak rivala u Samari.

– Igrali smo protiv treće reprezentacije na FIFA listi. Mnogo su nas pritiskali, a u nedelju ćemo znati kako da se izborimo sa tim. Srbija igra direktno ka napadačima, ne kao Belgija. Biće drugačije, Srbija se više oslanja na vezni red – napravio je poređenje šef struke prvog srpskog protivnika, koji je pre neuspeha na zadnjem testu pao i protiv Engleske (0:2).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari