Poslednji zvižduk Feliksa Briha 1Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK EDITORIAL USE ONLY

Najbolji nemački sudija Feliks Brih poslat je kući posle žestokih kritika zbog nedosuđenog jedanaesterca za Srbiju protiv Švajcarske. U Nemačkoj smatraju da je to nepravda, a sve okolnosti su i dalje nepoznate.

Na rubu izveštavanja o Svetskom prvenstvu u fudbalu u Nemačkoj se svo vreme postavljalo pitanje: da li će Feliks Brih suditi finale? Te nade su ponešto podgrejane posle ispadanja Nemačke, ali su se ubrzo raspršile – Brih i njegovi asistenti posle samo jedne utakmice idu kući. Fifa je to i zvanično potvrdila.

Samo jedan nastup na Mundijalu je jedan nemački sudija poslednji put imao pre 36 godina. „Tok ovog SP je naravno teško razočaranje za mene i moj tim“, rekao je Brih. „Ali život ide dalje i doći ćemo ponovo.“

„Besni protesti“ srpske strane

Formulacije u nemačkim medijima o tome veoma su znakovite. Tamo nigde jasno ne piše da je Brih počinio krupnu grešku kada je Aleksandru Mitroviću, kojeg su dva Švajcarca držala rvačkim zahvatom, dosudio faul u napadu. Pri tome nije konsultovao video-tehnologiju koja je ispravila brojne nepravde na ovom šampionatu.

Ne, u nemačkim medijima (recimo agencija dpa) piše da je Brih „posle utakmice zbog jednog nedosuđenog penala žestoko napadnut od srpske strane“. Daljeg nastupa na SP ga, prema nemačkim medijima, nije koštala katastrofalna odluka nego „besni protesti Fudbalskog saveza Srbije“.

Čak je i Pjerluiđi Kolina, šef Sudijske komisije Fife, priznao da nije do kraja zadovoljan. Kolina važi za mentora 42-godišnjem nemačkom sudiji koji je prošle godine proglašen za najboljeg na svetu. Brih će pre penzije teoretski moći da sudi i u Kataru 2022, ali se već sada nadao da bi mogao da dobije finalnu utakmicu.

„Ubeđen sam da će se Feliks profesionalno nositi sa ovom odlukom i takođe u novoj sezoni na nacionalnim i internacionalnim utakmicama pokazati ubedljiv nastup“, rekao je Luc Mihael Frelih, predsednik Sudijske komisije Fudbalskog saveza Nemačke. „On je i dalje jedan od najboljih sudija sveta“, dodao je Frelih.

Možda nije slušao VAR?

Poznati bivši nemački sudija Babak Rafati ima dve teorije. Prvo, kaže da se radi o nedosuđenom penalu, ali da video-asistent nije upozorio Briha da pregleda snimak. „Ako je samo to razlog, to bi bilo neverovatno. Na posletku, i druge vrhunske sudije su grešile, ali su imale sreću da ih VAR ispravi“, navodi Rafati u tekstu za Sportbuzzer.

„Drugo: možda je interno puklo između Briha i sudijske komisije. Ili jer se suprotstavio njihovoj analizi posle utakmice ili jer tokom utakmice nije sledio pravila video-dokaza i nije dozvolio da bude korigovan. Brih je poznat po tome što ima čvrst stav koji brani“, navodi Rafati. Inače, zvanično objašnjenje da li je video-sudija došapnuo Brihu da je situacija sporna ili nije – nismo ni čuli.

Nemački mediji najvećim favoritima za finale proglašavaju Malanga Diedijua (Senegal) i Alierezu Faganija (Iran) – jer tri od četiri poslednja finala sudili su Evropljani. U uskom krugu su još i Bjern Kujpers (Holandija) koji će u četvrtfinalu voditi svoju već četvrtu utakmicu isto kao i Nestor Pitana (Argentina). Nešto niže se kotira srpski sudija Milorad Mažić koji je pak dobio derbi četvrtfinala Brazil-Belgija.

Feliks Brih je inače bio osmi nemački sudija koji je sudio na više od jednog Mundijala. On je do sada vodio 249 utakmica Bundeslige, a kruna je bilo finale Lige šampiona prošle godine. No jedini Nemac koji je vodio finale nekog SP bio je Rudolf Glekner iz DDR-a. On je 1970. u Meksiku svirao finale Brazil-Italija (4:1).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari