Poslovni krah Partizana, Zdjelar otišao u bescenje 1Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©)

Crno-beli odredili izlaznu klauzulu od samo 500.000 evra, u znak zahvalnosti što ih je Zdjelar spasio penala koje bi morali da plate po još jednom suludo potpisanom ugovoru

Saša Zdjelar, u poslednjih nekoliko sezona najstandardniji fudbaler Partizana, prešao je u moskovski CSKA, čime se loša situacija u ekipi i klubu iz Humske dodatno zakomplikovala. Iako je imao ugovor sa crno-belima, povremeni reprezentativac je napustio ekipu zato što je imao otkupnu klauzulu od 500.000 evra, koju su Rusi rado platili kako bi doveli inače mnogo skupljeg igrača na poziciji zadnjeg veznog. Zdjelarova cena po sajtu Transfermarkt, koju treba uzeti sa rezervom, iznosi tri i po miliona evra, ali da je i upola manja ovo je još jedan pokazatelj suludog poslovanja crno-belih.

Generalni direktor Partizana Miloš Vazura demantovao je u ponedeljak da klub pregovara o transferu Zdjelara u CSKA, što je, verovatno, i bilo tačno. Naime, čelnici ruskog velikana nisu ni morali da pregovaraju sa crno-belima koji se, praktično, ništa nisu pitali i nikakvi pregovori nisu ni bili potrebni ukoliko zainteresovana strana uplati pomenutu sumu i aktivira klauzulu.

Zdjelar je u martu prošle godine potpisao dvogodišnji ugovor sa Partizanom i tim činom tada zapravo učinio veliku uslugu crno-belima spasivši ih ogromnog novčanog „penala“ koji bi morali da isplate njegovom prethodnom klubu Olimpijakosu. On je u martu 2021. prihvatio novi ugovor i praktično spasao klub klauzule, koja je potpisana kada je kao igrač Olimpijakosa stigao u Humsku.

Zdjelar je u Partizan stigao u zimu 2018. godine, isprva kao pozajmljen fudbaler, ali sa otkupnom klauzulom od 500.000 evra, koja je, kada se aktivirala nekoliko meseci kasnije, sadržala i procente od dalje prodaje. Takođe, dogovor je podrazumevao da od narednog transfera, dakle od prodaje Zdjelara iz Partizana u drugi klub, Grcima pripada 50 odsto, tako što se najpre odbija 500.000 evra za pozajmicu, a tek potom deli obeštećenje.

Ipak, Olimpijakos je zapao u tešku finansijsku krizu baš u periodu kada su crno-beli grčkom klubu prodali Uroša Đurđevića za 2.500.000 evra. I, umesto da plate jednu od rata od 500.000 evra za Đurđevića, klubovi su se dogovorili da se pomenuta suma „prebije“ u dogovoru koji su imali prilikom transfera Zdjelara u kontrasmeru.

Ostali deo dogovora je ostao na snazi, ali su se Grci ipak dobro zaštitili, kao da su predvideli da bi Zdjelar u Humskoj mogao da „izgura“ ceo ugovor i napusti klub kao slobodan igrač. Da ne bi ostali bez novca u tom slučaju, uvrstili su još tada opciju u ugovor po kome je Partizan bio u obavezi da isplati Grcima „penal“ od čak 700.000 evra.

Međutim, Zdjelar je to sprečio tako što je potpisao novi, dvogodišnji ugovor. S druge strane, Partizan je u znak zahvalnosti odredio otkupnu klauzulu od simboličnih 500.000 evra, kako bi povremeni kapiten lakše mogao da nađe angažman u inostranstvu, što je CSKA i iskoristio.

Kraj utakmice Superlige sa TSC u subotu Saša Zdjelar dočekao je u suzama, jer je znao da mu je to poslednja utakmica u Partizanu. Možda je na taj izliv emocija uticalo i to što su na njegovom oproštaju crno-beli prikazali još jednu lošu partiju, to što je sa tribina odjekivalo „uprava, napolje“ i što je znao da klub za koji navija ostavlja u očajnoj situaciji. Potpisao je trogodišnji ugovor sa moskovskim velikanom, a ruski mediji pišu da mu je status prvotimca zagarantovan.

Iza Zdjelara je trofej Mundijalita osvojen na Novom Zelandu, naslov prvaka Grčke sa Olimpijakosom, dva pehara Kupa Srbije sa Partizanom, mečevi grupne faze Lige šampiona, Lige Evrope i Lige konferencije. Ruska liga je novi izazov, a CSKA juri titulu šampiona još od 2016.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari