Potres od milijardu dolara 1Foto:ERIK S. LESSER/Epa

Američki federalni sud pozvao je ove nedelje bivše NFL igrače da podnesu zahtev za poravnanje sa NFL ligom zbog zdravstvenih tegoba koje su došle kao direktna posledica igranja američkog fudbala.

Takozvana „concussion settlement“ koštaće NFL jednu milijardu dolara tokom narednih 65 godina a dolazi nakon što je prošle godine usvojena tužba grupe od 5.000 fudbalera koji su istakli da je liga skrivala od njih posledice učestalih potresa mozga koji se dešavaju na terenu.

Očekuje se da će nakon ovog poziva 22.000 igrača proći neurološke testove, a da će među njima biti bar 6.000 obolelih od demencije ili Alchajmera, bolesti koje se dovode u vezu sa fizičkim traumama koje su igrači iskusili na terenu. Pored ove dve bolesti, odšteta može biti dodeljena i bivšim igračima koji pate od Parkinsonove bolesti, ALS-a, kao i porodicama preminulih koji su bolovali od hronične traumatske encefalopatije (CTE).

Uprkos naporima advokata NFL igrača, na kompenzaciju neće moći da računaju ljudi koji boluju od depresije ili poremećaja raspoloženja, kao ni oni kod kojih će u budućnosti biti dijagnostikovan CTE-a. Očekuje se da prosečna odšteta iznosi oko 190.000 dolara za osobe koje imaju Alchajmera ili demenciju, dok bi ALS oboleli mogli da dobiju i do nekoliko miliona dolara.
NFL će ove nedelje prebaciti prvih 65 miliona dolara u fond iz koga treba da budu namireni oštećeni, i iz koga treba da budu obezbeđena sredstva za zdravstvena testiranja i obrazovanje dok će dodanih 120 miliona biti uplaćeno do kraja godine.

Advokat NFL-a Brad Karp rekao je da je „liga ponosna zbog ovog poravnanja“ i da se nada da će bivši NFL igrači koji imaju neurološke probleme biti isplaćeni u najkraćem mogućem roku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari