Povlašćeni do trećeg kruga 1Foto: STARSPORT

Ukoliko i naredne sezone budu igrala kvalifikacije za Ligu šampiona, Crvena zvezda će sigurno biti povlašćena u prva dva kola, a postoji šansa i za treće.

Šansa da Srbija sledeće sezone – 2020/21. – ima dva kluba u kvalifikacijama za Ligu šampiona, nije iskorišćena jer klubovi nisu uspeli da dođu do neophodnog 16. mesta na UEFA rang listi nacionalnih saveza.

Srpsko prvenstvo će sezonu završiti između 18. i 20. pozicije, što znači da će ponovo imati jednog predstavnika u borbi za Ligu šampiona – opet od prvog kola kvalifikacija – i tri u Ligi Evrope.

Poslednje dve sezone najveći uspeh na međunarodnoj sceni od naših klubova ima Crvena zvezda, Ekipa koju je vodio Vladan Milojević, a pre nekoliko dana preuzeo Dejan Stanković, u aktuelnoj sezoni podigla je bodovni saldo sa 16.750 na 22.750, pa je trenutno na 65. mestu rang liste klubova po UEFA koeficijentu.

Postoji mogućnost da crveno-beli sezonu završe na jednoj poziciji niže, pošto je švedski Malme (22.000 bodova) izborio učešće u šesnaestini finala Lige Evrope, gde će se sastati sa nemačkim Volfsburgom.

Bez obzira na to, Zvezda će – ako odbrani titulu u prvenstvu Srbije – narednog leta biti povlašćena u prva dva kola kvalifikacija za Ligu šampiona, a postoji mogućnost da među favoritima dočeka i rivala u trećoj rundi. To će zavisiti od toga ko će biti prvak u ligama koji su nam konkurenti u kvalifikacijama, kao i raspletu takmičenja u kome nisu retka iznenađenja.

U drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona priključuju se šampioni Hrvatske, Danske i Švajcarske, u trećem Češke i Grčke, a u plej-ofu najbolji iz Holandije i Austrije.

U ovom času Ajaks (koef. 67,500) je lider u Holandiji a Salcburg (koef. 52,500) u Austriji. Slavija iz Praga (27,500) je dominantan klub u Češkoj, dok će Olimpijakos (40,000) boriti sa PAOK-om (21,000) za titulu u Grčkoj. Dinamo (33,500) je vodeći tim u Hrvatskoj, Mitjeland (14,500) u Danskoj, Jang Bojs (25,500) i Bazel (48,500) će do kraja voditi bitku za šampiona Švajcarske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari