Povratak crveno-belih iz "hibernacije" 1foto: Srđan Stevanović /Starsport

Muku korona virusa u potpunosti su osetili košarkaši Crvene zvezde u smiraj 2021. i u prvim danima 2022. Gostovanje Splitu 2. januara bila je zapravo poslednja zvanična utakmica crveno-belih pre nego što se omikron uselio u redove izabranika Dejana Radonjića i u potpunosti im poremetio planove.

Takmičarski, Branko Lazić i saigrači bili su skoro 20 dana u stanju „hibernacije“ iz koje će večeras prvi put izaći na evroligaškoj utakmici protiv Asvela u Vilerbanu (21.00), u 22. kolu Evrolige.

Meč sa Zenitom kod kuće, odigran 30. decembra, ispostavio se kao poslednji nakon kojeg su košarkaši Zvezde, ne svojom krivicom, morali da siđu sa evroligaške scene, obuku pidžame i danima se pridržavaju propisanih mera. Doduše, bilo je pojedinaca nalik Ognjenu Kuzmiću, koji su uspeli da se „izvuku“, ali i drastičnijih primera poput Maika Cirbesa, koji se dva puta zarazio u toku mesec dana.

Tek poslednjih sedam dana trener Dejan Radonjić na okupu je imao većinu igrača, međutim ne i kompletan sastav, s obzirom da su se dvojica poslednjih koji su se zarazili, priključili ekipi neposredno pred polazak za Francusku.

– U pauzi smo koja traje dosta dugo. Ono što je bilo jeste da smo imali određeni trenažni proces sa nekoliko igrača, sa nekoliko trenera. Bilo je desetak, pa čak i 12 dana odsustva kod nekih igrača. Sada smo svi zajedno tu, pokušavamo da uradimo ono što možemo – iskren je u sumiranju utisaka trener Radonjić.

Nakon preležanog virusa i obavljenih testova snage, većina igrača nalazi se u stanju daleko od takmičarske forme koja se, u normalnim okonostima, podrazumeva kod igrača za ovo doba sezone. Pojedinima je smanjen kapacitet pluća, fizička snaga im je u opadanju, samim tim i mogućnost bržeg oporavka.

– Ta pauza zahtevala je izolaciju sa strogim mirovanjem, pažljivo smo morali da ulazimo u trenažni proces, da vodimo računa o svakom pojedincu. Pored tih igrača koji su trenirali, ostali su iz korone izlazili u nekoliko etapa, sada su tu još dvojica koji su tek počeli sa radom… U svim tim okolnostima pokušali smo da napravimo što je moguće bolje i da čekamo utakmice koje nam dolaze – istakao je šef struke crveno-belih.

Zvezda će od večerašnjeg gostovanja Asvelu odmah krenuti sa ritmom utakmica, potpuno „nezdravim“ u odnosu na složenost oporavka od preležanog virusa. Sreća u nesreći je da ni puleni trenera Parkera nisu u zavidnoj formi, odnosno da su od poslednjih sedam, izgubili čak šest utakmica, zaključno sa evroligaškim duelom odigranim 18. januara kada ih je kod kuće deklasirao Monako (75:100).

Asvel u Vilerbanu ima skor 6-4 ove sezone; duel sa Monakom nije objektivna referenca, ali jeste indikator forme u kojoj se nalaze Okobo i saigrači, koji su prethodno imali evroligašku pauzu od 23. decembra 2021. do 14. januara 2022. i gostovanja moskovskom CSKA.

– Asvel zna da igra jako dobro, imaju dobre pojedince, atletski jako zahtevan meč nas čeka. Pre svega, ono što je naša realnost jeste da vidimo šta mi to uopšte možemo. Sada moramo svakodnevno da pravimo analizu, da znamo u svakom trenutku u kakvom smo stanju, pojedinačno i kolektivno. Na sve to, skoro tri nedelje nismo igrali utakmicu što celu situaciju čini dodatno težom, ali šta je – tu je. Idemo korak, po korak, da vidimo gde smo i šta smo – jasan je trener Radonjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari