Povratak u pun "Pionir" 1Foto: STARSPORT

Koliko samo jedan „ekstra“ rezultat može da utiče na raspoloženje igrača videlo se na licima košarkaša Crvene zvezde tokom najave večerašnjeg duela sa Efesom (19.00).

Pobeda nad Realom u Madridu, nadograđena trijumfom protiv Igokee povratila je osećaj da i nova generacija crveno-belih zna kako se pobeđuju bolji od sebe. Upravo i istanbulski velikan spada u navedenu kategoriju; iako je prema trenutnim rezultatima u Evroligi u rangu sa srpskim i regionalnim šampionom.

Povratak Crvene zvezde u nekadašnji Pionir do kraja učešća u Evroligi na neki način je i kapitulacija pred činjenicom da nijedan klub u Srbiji nije u stanju da iz kola u kolo, bez obzira na takmičenje, puni Beogradsku arenu, a svaka poseta ispod 10 hiljada čist je finansijski gubitak za crveno-bele. Osim novčanog, ne bi trebalo zaboraviti ni na efekat dupke ispunjene hale, pod kojim košarkaši Zvezde pružaju igre iznad gornje granice mogućnosti, što im nastupi u praznoj Areni nisu omogućavali.

– Dočekujemo Efes u dobrom naletu. Trudimo se da naša igra dobija prave konture već u ovoj fazi takmičenja i posle Reala i Igokee nastavimo mini-ciklus. Atmosfera je uvek bolja kada se pobeđuje. Bilo je teško vratiti se posle te pobede u Madridu koja nije obična, ali smo uspeli da to iskoristimo i podelimo minutažu protiv Igokee, da probamo neke stvari sa drugim igračima i nastavimo da se spremimo za ovo što nas čeka – jasan je trener Dušan Alimpijević.

Efes je i ove sezone tradicionalno promenio veći deo ekipe; s tim u vezi i ne čudi što igraju krajnje promenljivo u uvodnom delu takmičarske godine. Turski mediji su već pisali da je treneru Velimiru Perasoviću nesiguran posao na klupi jer preskupi igrači ne ostavljaju utisak da mogu napraviti radikalan rezultatski zaokret u odnosu na prethodne, veoma loše sezone. Bez povređenog Doguša Balbaja, hrvatski stručnjak će rotirati devet igrača, među kojima je naš Vladimir Štimac u najboljoj formi. Iako nema plejmejkera kome je igra dva na dva jača strana, srpski centar uspeva da se tako pozicionira da je trenutno najbolji strelac i skakač ekipe (14,4p, 7,2 sk). Dolaskom Zorana Dragića Efes bi trebalo da još više ubrza igru i rešenja traži u fazi tranzicije (što ne odgovara Zvezdi), pošto u pozicionom napadu ima dosta problema. Sticajem okolnosti Erik Mekalum igra na mestu jedinice, zbog čega najviše trpi njegov šut za tri poena, a nemanje vrhunskog organizatora igre, što Džoš Adams sigurno nije, reflektuje se na broj timskih asistencija (14.4), po čemu je turski predstavnik najlošiji u Evroligi. Biće to duel dve najlošije odbrane u Evroligi i ekipa sa vrlo promenljivim procentom šuta sa distance. Dobra je okolnost što Derik Braun neće nastupiti, pošto je prošle sezone i u Beogradu, kao i u Istanbulu bio najdominantnija figura na terenu.

– Štimac je fantastičan, takav je bio i prošle i pretprošle sezone i mnogo mi je drago zbog njega. Što se Efesa tiče, ove sezone možda nisu startovali kako se očekivalo i u skladu s rejtingom kluba. Utakmicu s Realom i ovu poslednju sa Igokeom treba da iskoristimo kao putokaze i da iskoristimo samu činjenicu da se vraćamo u Pionir. Da to bude naša najveća prednost – poručio je Branko Lazić, kapiten Crvene zvezde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari