Foto: STARSPORT

Dva dana posle tog turnira putuju u Atinu na „Akropolis kup“, na kom će pored Srbije i Grčke igrati i Italija i Gruzija, od 23. do 25. avgusta. Na turniru u Hamburgu otišlo je 13 igrača: Jović, Micić, Bogdanović, Gudurić, Lazić, Milosavljević, Lučić, Kalinić, Birčević, Mačvan, Štimac, Kuzmić i Marjanović.

Selektor Đorđević je kao prvo „očekivanje“ od ovog turnira naveo da se nada da neće biti novih povreda.

– Teodosić je ostao u Beogradu da odradi poslednji deo tog programa koji ima još tri dana. Priključiće nam se od ponedeljka u Atini. Takođe, i Unikaha zahteva od Nedovića da se pojavi na kontroli, tako da ni on neće putovati sa nama. On putuje za Malagu da se utvrdi stanje, ali njegova povreda ide dobro, počeo je da radi sa loptom, da na treningu igra „pet na nula“ i jako sam pozitivan oko njega. Što se tiče drugih momaka treniraju odlično, treniraju jako, imaju odličan odnos prema igri, treningu i radu i zato očekujem jednu dobru i snažnu Srbiju – rekao je Đorđević,

On je dodao da su ispiti u Hamburgu namerno projektovani i da su rivali baš oni željeni, kao i kad je u pitanju Akropolis kup. Ekipa psihički reaguje jako dobro na sve nedaće s povredama, tvrdi selektor.

– I Teo i ostali iako ne igraju stalno su sa nama, stalno pomažu savetima mlađima i neiskusnijima. Međutim, naravno da nije isto kao kad su na terenu. Izuzetno sam pozitivan što se tiče Tea, mislim da će za pet-šest dana biti onaj pravi. Prošao je kroz deo priprema na Kopaoniku, onda se vratio u Beograd i osetio taj neki bol, ali to su sve neke stvari koje verovatno ekipa oseća. Mi moramo da idemo dalje i da tražimo našu igru i bez igrača koji nisu tu.

Đorđević tvrdi da ritam od tri utakmice u tri dana neće izazvati preopterećenje kod igrača.

– Mikrociklusi su takvi da radimo jako tri dana, pa tri dana olabavimo, tako da su ovi momci spremni za takav napor. Naravno, nije bilo planirano da ostanemo sa tako malo igrača, baš da bi izbegli taj neki fizički napor, ali tražićemo rešenja sa izmenama i deljenjem minuta da bi izbegli neki veći napor bilo koga od njih – objašnjava Đorđević.

On je na kraju istakao da ambicije i ciljevi na Eurobasketu ostaju isti, bez obzira na probleme sa povredama i izostanke bitnih igrača.

– Da ambicije nisu velike, ne bi bili ovde i ne bi nosili ovaj dres. Ne smemo da bežimo od toga, imamo kvalitet, dobre igrače koji su izuzetno takmičarski raspoloženi, one koji su izuzetno napredovali. Na nama je da pokažemo vrednost i kvalitet u bilo kom sastavu. Dok god idemo na velika takmičenja, nama će medalja uvek biti cilj bez obzira na sve – zaključio je Đorđević.

Evropsko prvenstvo biće održano od 31. avgusta do 17. septembra u Finskoj, Turskoj, Izraelu i Rumuniji. Srbija će igrati u Grupi D u Istanbulu sa selekcijama Turske, Velike Britanije, Rusije, Belgije i Letonije.

Raduljica ne ide na EP zbog povrede

„Raduljica od juče više nije deo ekipe, jer nije mogao da sanira te probleme koje ima sa upalom kolena“, saopštio je još jednu zabrinjavajuću vest selektor Aleksandar Đorđević.

Srbija će na predstojećem Evropskom prvenstvu igrati bez četvorice igrača koji su osvojili srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru. Posle Stefana Markovića, koji se oprostio od nacionalnog tima, Nikole Jokića koji se „zahvalio na pozivu“, srpski tim ostao je i bez centra Miroslava Raduljice, a praktično i bez Marka Simonovića – zbog povreda.

Raspored Superkupa u Hamburgu

Danas

Nemačka – Rusija 18.30

Poljska – SRBIJA 21.00

Subota

Nemačka – Poljska 17.30

SRBIJA – Rusija 20.00

nedelja

Nemačka – SRBIJA 15.00

Poljska – Rusija 17.30

Svečanost za 20 godina od zlata u Barseloni

U Košarkaškom savezu Srbije odlučeno je da se svečano obeleži 20 godina od osvajanja zlatne medalje naše košarkaške reprezentacije na Eurobasketu u Barseloni. Svečanost će biti održana 28. avgusta, dva dana po dolasku našeg državnog tima sa poslednje provere na Akropolis kupu u Atini, a dva dana pred put u Tursku. Sadašnji selektor Aleksandar Đorđević tada je bio kapiten reprezentacije koju je vodio Željko Obradović.