Pred rukometašicama Srbije još teži ispiti na prvenstvu Evrope 1Foto: EPA-EFE EDDY LEMAISTRE

Rukometna reprezentacija Srbije u velikom stilu je završila prvu fazu Evropskog prvenstva za dame, a dominacija i pobeda od pet golova razlike protiv snažne Danske, za prvo mesto u grupi A i dva preneta boda za sledeću fazu, spadaju u red najboljih izdanja našeg tima u 12 godina dugoj istoriji samostalnih nastupa na međunarodnim takmičenjima.

– Bio sam jako zadovoljan i prošlogodišnjim mečevima protiv Holandije i Južne Koreje na Svetskom prvenstvu… Prekratko smo zajedno da bismo napravili velike stvari. Pokušavamo, ali znate i sami kakav je klupski kalendar. Svako okupljanje iskoristimo da dodamo nešto. Usavršavamo odbranu, koja je vrlo nezgodna za rivale – ne pada u euforiju selektor Ljubomir Obradović, čiji je transfer iz muškog u ženski rukomet doneo vidan napredak u igri A selekcije, ali i vratio naše najveće zvezde pod trobojku.

Po ovdašnjem starom običaju, dojučerašnji pesimisti su preko noći postali toliki optimisti da podrazumevaju plasman „orlica“ u polufinale EP, iako im nova runda donosi duele s nekim od najboljih reprezentacija današnjice.

– Čekaju nas olimpijski šampion Rusija, svetski šampion Francuska i uvek opasna i ambiciozna Crna Gora. Ostaje žal zbog poraza od Švedske u prvoj grupi, jer je plan bio da iz te faze prenesemo četiri boda i jurimo polufinale, ali i bez toga ćemo dati sve od sebe da odemo u završnicu. Videćemo da li je to u našoj moći – staložen je poznati stručnjak, kojem je prošla „fora“ sa netreniranjem između tesnog poraza od Šveđanki i meča sa Dankinjama, tj. korišćenjem tog vremena za osvežavanje ekipe i proučavanje protivnika.

Kapitenka Katarina Krpež Šlezak smatra da Srbija ima još šta da pokaže.

– Znamo gde grešimo i umemo to da ispravimo, prava smo ekipa i veliki borci. Sada da se malo odmorimo, pa na jaku Ruskinje. Jesu dobre, ali i Srbija je kvalitetna. Možemo da se nosimo s njima – kaže osmostruki strelac u utorak.

Andrea Lekić je imala isti učinak iste večeri u napadu, ali potencira igru pred našom mrežom u drugoj pobedi (prvo su savladane Poljakinje).

– Savršena utakmica. Ne znam kada smo odigrale ovako konstantno, bez naših uobičajenih padova, ne ostavljajući protivniku mogućnost da se nada nečemu. Pre svega u odbrani. Bilo bi lepo da ostanemo na ovom nivou i obradujemo naciju sličnim partijama.

Golmanka Katarina Tomašević dala je očekivani doprinos u ključnoj bitki za važne startne bodove u novoformiranoj I grupi, gde od šest reprezentacija jedino Rusija ima četiri „recke“.

– Kada defanziva funkcioniše onda nema problema ni u napadu, jer se može biti opušteniji pred tuđim golom. To i sloga su ključ uspeha. Još kada bismo sve to ponovile protiv još snažnijih reprezentacija u nastavku takmičenja – kaže jedna od najiskusnijih igračica u srpskoj ekipi, koju od subote do srede čekaju bitke sa tri najuspešnije ekipe iz B grupe (redom): Rusijom, Crnom Gorom i Francuskom.

Raspored i tabela druge faze

I kolo (subota)

Srbija – Rusija    18.00

II kolo (ponedeljak)

Crna Gora – Srbija            21.00

III kolo (sreda)

Srbija – Francuska            21.00

 

Grupa I

  1. Rusija 2 2             0             0             4
  2. Srbija 2 1             0             1             2
  3. Francuska 2 1             0             1             2
  4. Švedska 2 1             0             1             2
  5. Danska 2 1             0             1             2
  6. Crna Gora 2 0             0             2             0

* Na kraju ove faze prve dve ekipe idu u polufinale, treća igra za peto mesto, ostale ispadaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari