Predostrožnost u Meksiku: Verstapenu za sledeću trku dodeljena dva telohranitelja da ga čuvaju od pristalica njegovog timskog kolege 1Foto: EPA-EFE/FRANCK ROBICHON

Holanđanin Maks Verstapen je već obezbedio treću uzastopnu titulu svetskog prvaka u Formuli 1.

U četiri trke do kraja šampionata može da vozi za svoju dušu, a može i da da gas ka novim dostignućima.

U ovoj sezoni, recimo, ima 15 pobeda u 18 trka, koliko i prošle godine kada je prvi put sačuvao krunu. Već u Sijudad Meksiku u nedelju može da postigne lični rekord. Pobedi li, imaće najuspešniju sezonu u istoriji svog sporta. Onda bi mu, i bez obzira na još tri izazova, procenat pobeda bio najmanje 72,7 odsto. Za sada to ostvarenje ide uz ime legendarnog nemačkog vozača Mihaela Šumahera iz 2004 – 72,2% (13 pobeda na 18 trka).

Takmičenje u Meksiku, međutim, ima drukčiju uvertiru. Helmut Marko, zvaničnik Red bula, potvrdio je da su Verstapenu iz predostrožnosti dodeljena dva telohranitelja. Razlog za to bilo je negodovanje meksičkih navijača za vreme izvođenja holandske himne u čast Verstapenove pobede u Ostinu prošle nedelje. Meksikanci, kojih ima kao pleve u Teksasu, dali su podršku svom zemljaku Serhiju Perezu, Verstapenovom timskom kolegi, uzvikujući njegov nadimak „Čeko, Čeko“. Tako su stavili na znanje da smatraju da je Perez u potpunoj senci šampiona, a da zaslužuje više i zbog toga što su njemu pripale dve od tri trke ove sezone u kojima pobednik nije bio Holanđanin.

Verstapenova prevlast i neprikosnovenost podstakla je mišljenja o tome da li je Perez sposoban da mu i nadalje bude desna ruka ili mu treba naći zamenu. Moguće je da će Meksikanac otići godinu ranije nego što to piše u ugovoru s njim da bi se na vreme doveo najbolji drugi vozač.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari