Predsednik Barselone ne da ostavku, okrivljuje Real za ovosezonsko posrtanje, ali sa Madriđanima gradi Superligu 1foto EPA-EFE/MARISCAL

Kontradiktornost Đoana Laporte, koji ni sam verovatno ne veruje u ono što je izgovorio u nedavnom intrvjuu.

Ćavi Ernandez je posle poraza od Viljareala u domaćem prvenstvu objavio da posle aktuelen sezone više neće biti šef struke Katalonaca.

Njegov odlazak pogodio je navijače Barse, s obzirom na to da je nekada sjajni veznjak jedan od najboljih fudbalera u istoriji kluba.

Pristalice smatraju da Ćavi nije najodgovorniji za ovosezonsko posrtanje i da bi trebalo da njegov primer sledi i Đoan Laporta.

Predsednik Barselone ne smatra se dovoljno odogovornim za loše rezultate, naprotiv, ubeđen je da će i dalje biit na kormilu petostrukog prvaka Evrope-

– Nisam razmišljao o ostavci, ne, ne… Ključ Barselone mora da bude u stabilnosti. Sada više nego ikad. Biti predsednik Barselone, u trenucima maksimalnih poteškoća… – naglasio je Laporta u intervjuu datom katalonskom radiju RAC1.

Laporta je tokom razgovora u više navrata optužio Real da šuruje sa sudijama i da je u tom smislu decenijama unazad povlašćen.

– Nikada nismo praktikovali propagandu kao Real Madrid TV. Trebalo bi zbog toga da se uključi Sudijska komisija Fudbalskog saveza Španije ili krivna organizacija. Pogledajte šta se desičlo na utakmici Real – Almerija. Sramota! A onda Madriđani govore kako arbitri pomažu Barsi. Veoma smo ljuti.

Predsednik Barselone uopšte ne mari za optužbe da je upravo njegov klub šurovao sa sudijama. Zbog slučaja „Negreira“ klub se nalazi u sudskom sporu.

– Taj slučaj je pohlepan za medije. Kupovina sudija nije dokazana. Verujem u pravdu. Advokat sam po profesiji i Barsa će sigurno biti oslobođen, jer je realnost takva da nikada nismo kupovali sudije i da ćemo zbog ove orkestrirane kampanje dobiti finansijsku nadoknadu kad se dokaže da smo nevini. U celoj priči, Real se ne ponaša dobro, koristi vežbu cinizma koja za nas nije prihvatljiva. Ne mogu oni mnogo da pričaju o moći koja je vladala nad sudijama. Pogledajte za koga su bile sudije, 70 godina su bili partneri kasniji direktori Reala – otkriva Laporta, ne razmišljajući o potencijalnim konsekvencama po Katalonce zbog optužbi da su direktno šurovali sa sudijama pre 15 godina, navodno utičući na to ko će deliti pravdu na njihovim mečevima.

I dok javno baca otrovne strelice prema Realu, sa Madriđanima je spreman da definitivno uđe u kolo zvano Superliga.

Navodno, španski velikani uspeli su da izloboraju kod nekih petnaestak klubova da se pridruže projektu od kojeg će izabrani imati najviše koristi, uprkos tome što su Inter, Milan, kao i mnogi engleski klubovi javno poručili da su protiv bilo kakvog projekta mimo UEFA.

– Tražimo konkurenciju i održivost. Možda evropska Superliga počine sledeće sezone, a ako ne bude takko, razmislićemo osezoni 2025/26. Vreme je da to uradimo. Svaki klub bi samo od učešća dobio 100.000.000 evra, što je novac koji ne možeš da zaradiš ni osvajanjem Lige šampiona. Za sad su u Superligi: Barsa, Real, Inter, Milano, Napoli, Roma, Marselj, tri hokandska tima, Briž i Anderleht. Ima nas 16 ili 18… Bolje bi bilo 16. Malo klubova je učestvovalo na prvom Kupu šampiona, davne 1955, a pogledajte u kakvo se takmičenje pretvorilo.

U konflikt sa UEFA Barselona i Real ušli zbog ogromnih finansijski neuspelih poteza i projekata zbog kojih je Barsa došla u situaicju da ima dug koji premašuje milijardu evra.

– Budžetom je planirano da ostvarujemo profit bez prodaje imovine. Kada smo došli, imali smo 500.000.000 evra gubitaka, a 1.500.000.000 duga. Smanjili smo operativne troškove, prema La ligi, prethodne godine smo imali pozitivne brojke i ove godine ćemo imati slične rezultate. Odnos je takav da možemo da dovedemo jednog igrača, a prodamo drugog.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari