Predsednik UEFA: Profit mora da ima svrhu 1Aleksander Čeferin, predsednik UEFA. Foto: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

Redovni godišnji kongres Evropske fudbalske federacije, u danu žrebanja parova za novi ciklus Lige nacija u sezoni 2020/2021, bio je prilika da predsednik UEFA Aleksander Čeferin kaže nešto o poslovanju krovne „kuće fudbala“.

– Da li naš uspeh treba meriti samo komercijalnim dostignućima ili bi trebalo biti u stanju i donositi hrabre odluke, koje nisu uvek vođene finansijskim interesima – tako je glasilo njegovo retoričko pitanje izgovoreno pred zvaničnicima Saveza – članica, na velikom skupu u Amsterdamu.

Slovenac na čelu UEFA sam je ponudio deo odgovora.

– Da li bi se trebalo stideti naših uspeha? Sve zavisi od toga šta radimo sa tim uspehom. Naš osnovni cilj je zaštita, promocija i razvoj fudbala širom Evrope. Rekao bih da je finansijska moć bezvredna ako profit nema svrhu. Fudbal nije posao kao svaki drugi – izgovorio je Čeferin pre nego što je izneo zanimljive brojke, koje podsećaju da on vodi jednu ozbiljnu i mnogima primamljivu „fabriku novca“.

– UEFA je u periodu 2016-2020. godina ostvarila više od 15 milijardi evra, sa uvećanjem od 38 odsto u sezoni 2018/2019. Od toga je 87 odsto redistribuirano evropskom fudbalu, našoj rastućoj „porodici“ sa (oko) 20 miliona registrovanih igrača, više od 160.000 kvalifikovanih sudija, 144.000 amaterskih klubova, 1.900 profesionalnih klubova… Takođe, udvostručili smo budžet namenjen deci na ugroženim područjima širom sveta… Finale evropske Lige šampiona je zvanično najgledaniji godišnji fudbalski događaj na svetu…. – i tako redom, jer fudbal već duže vreme jedan od prodavanijih „proizvoda“ širom planete.

Čeferin je na istom skupu najavio „odbranu od projekata drugih konfederacija“, i ponovio podršku ženskom fudbalu, smatrajući da bi „Evropsko prvenstvo 2021. godine moglo biti prekretnica“ na tom planu. Dok je podatkom da je UEFA u tri poslednje sezone, zbog rasizma zatvorila 39 stadiona za publiku na isto toliko mečeva, odnosno ostavila delimično praznim tribine na 73 utakmice, pokazao koliko je njegovoj „ekipi“ stalo da se izbori sa vređanjem na toj osnovi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari